POTPISANO JE: Evropska zemlja postaje NATO članica!

Završene su sve unutrašnje procedure neophodne za pristupanje NATO-u

  • Evropa

  • 23. Mar. 2023  

  • 0

Predsjednik Finske Sauli Niinistö potpisao je zakone o ulasku zemlje u NATO. Dokumenta su potpisana na sjednici Vlade Finske.

Ceremonijom, koja je održana u predsjedničkoj palati, završene su sve unutrašnje procedure neophodne za pristupanje Finske Sjevernoatlantskoj alijansi.

Kako proizilazi iz dnevnog reda sjednice, predsjednik je potpisao "Prijedlog Vlade za usvajanje i stupanje na snagu Sjevernoatlantskog sporazuma" i "Sporazuma o statusu NATO-a, nacionalnih predstavnika i međunarodnog osoblja. Posvećenost gore pomenutim sporazumima".

Finska i Švedska su nakon početka sukoba u Ukrajini, 18. maja prošle godine, predale generalnom sekretaru NATO-a zahtjeve za stupanje u Alijansu. Zahteve Švedske i Finske nisu ratifikovale samo dvije od 30 zemalja – Mađarska i Turska.

Nakon što je kasnije Turska saopćila da je povukla svoje primjedbe da Švedska i Finska budu dio NATO-a, generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg je u toku samita Sjevernoatlantskog saveza u Madridu objavio da su njegovi lideri odlučili da pozovu ove zemlje u Alijansu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...