STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Ukoliko spavate s kućnim ljubimcima ovo trebate znati…

Ovo istraživanje imalo je za cilj utvrditi postoji li povezanost između posjedovanja psa i mačke i kvaliteta sna i poremećaja spavanja, uključujući razmatranje aspekata kao što su hrkanje, buđenje tokom noći, potreba za tabletama za spavanje i trzaji nogu.

  • Zdravlje

  • 28. Mar. 2023  

  • 0

Nova studija objavljena u časopisu Human-Animal Interactions otkriva da vaš simpatični kućni ljubimac može dovesti do toga da imate nemirnije noći od onih koji imaju duga razdoblja mirnog sna.

Istraživanje, koje je vodila dr. Lauren Wisnieski s američkog Univerziteta Lincoln Memorial, fokusiralo se na vlasnike kućnih ljubimaca u SAD-u i oslanjalo se na podatke iz Nacionalnog istraživanja zdravlja i prehrane (NHANES) provedenog 2005.-2006.

Dr. Wisnieski, docentica za javno zdravstvo i istraživanje, otkrila je da je imati psa povezano s većim izgledima za poremećaje spavanja i probleme sa spavanjem dok je imati mačku povezano s većim izgledima za trzanje nogu.

Iako se uzročna veza posjedovanja kućnog ljubimca i kvalitete sna i poremećaja spavanja nije mogla utvrditi, rezultati studije su u skladu s prethodnim studijama koje su otkrile da posjedovanje kućnog ljubimca ima negativan uticaj na kvalitet sna.

Wisnieski kaže: Prethodne studije o povezanosti posjedovanja kućnih ljubimaca i kvalitete sna i poremećaja sna dale su različite rezultate. S jedne strane, psi i mačke mogu biti korisni za kvalitet spavanja vlasnika zbog društvene podrške koju kućni ljubimci pružaju—ljubimci nude osjećaj sigurnosti i druženja, što može rezultirati poboljšanjima u razinama anksioznosti, stresa i depresije. No, s druge strane, kućni ljubimci mogu poremetiti san svojim vlasnicima.

Ovo istraživanje imalo je za cilj utvrditi postoji li povezanost između posjedovanja psa i mačke i kvaliteta sna i poremećaja spavanja, uključujući razmatranje aspekata kao što su hrkanje, buđenje tokom noći, potreba za tabletama za spavanje i trzaji nogu.

U okviru istraživanja napravljeni su multivarijabilni modeli koji su također uključivali faktori kvalitete sna kao što su osjećaj umora, pospanosti, nedovoljno sna, vremena dužeg od 15 minuta potrebnog da se utone u san i prosječnog spavanja kraćeg od šest sati.

Dr. Wisnieski sugerira da bi razlike u povezanosti kvaliteta sna i posjedovanja mačke u odnosu na vlasnika psa mogle biti zato što su mačke sklonije biti aktivnije noću.

Nadalje, otkrila je da postoji manje razlika u pokazateljima kvalitete sna između vlasnika mačaka i onih koji nemaju mačke u usporedbi s vlasnicima pasa i onih koji nemaju pasa.

Dr. Wisnieski je dodala: Ako se uzročna veza utvrdi daljnjim istraživanjem, rezultati će imati implikacije na preporuke kliničara za liječenje pacijenata s lošom kvalitetom sna. Osim toga, mogu se razviti edukativni resursi za informiranje vlasnika kućnih ljubimaca o rizicima poremećaja spavanja i ponuditi potencijalna rješenja, poput držanja ljubimca u košari ili ograničavanja pristupa spavaćoj sobi noću.

Zaključno, studija priznaje da možda postoje potencijalni pozitivni aspekti zajedničkog spavanja s kućnim ljubimcem, ali podaci dobiveni od NHANES-a ne navode jesu li vlasnici doista spavali sa svojim psima ili mačkama.

U budućnosti bi studije imale koristi od mjerenja veze između čovjeka i životinje, tako da možemo razumjeti kako snaga te veze utječe na kvalitetu sna, dodala je dr. Wisnieski.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...