MILO ĐUKANOVIĆ ZNA S KIM IMA POSLA: "Srbija bi da vlada Crnom Gorom, BiH, Kosovom i S. Makedonijom; Situacija na Balkanu,..""

(...) danas je lošija nego prije šest-sedam godina.

  • Regija

  • 30. Mar. 2023  30. Mar. 2023

  • 3

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da ruska agresija na Ukrajinu ima snažne refleksije na prostor Zapadnog Balkana, dodavši da od 2014. godine, Rusija mijenja kurs o perspektivi Zapadnog Balkana i pokušava da utiče da zemlje u regionu biraju drugačiju budućnost, umjesto evropske.

"Niko od nas nema iluzije da će Rusija da odustane od svojih namjera, čak suprotno povećaće destrukciju i proširiti svoj repertorar hibridnog rata", naveo je Đukanović koji je bio gost Instituta za mir na panelu o sigurnosti u Evropi, prenosi Glas Amerike.

On je naveo da je situacija na Balkanu danas lošija nego prije šest-sedam godina.

Kaže da je skretao pažnju kad je pričao sa evropskim i NATO zvaničnicima, da nema vakuma u geopolitici, i da ako EU i NATO nisu prisutni u regionu, tu će ući neko drugi, te da je Rusija to iskoristila.

"Srećom mi smo članice NATO, ali smo nekoliko puta, zajedno sa ostalim državama Zapadnog Balkana stagnirali na putu ka EU", rekao je predsjednik Crne Gore.

Dodao je da je na Zapadnom Balkanu replika onoga što Rusija želi da uradi u svojoj regiji.

"Na Balkanu sada imamo pokušaj pravljenja srpskog svijeta kao neku vrstu produžetka ruskog svijeta u ruskom regionu, i kao što oni pokušavaju da vrate uticaj koji je Sovjetski Savez imao, to isto radi i Srbija. To su retrogradne politike, one ne žele da vladaju svojim zemljama, one žele da vladaju nacijama. To vidimo u regionu gdje Srbija pokušava da vlada Crnom Gorom, pokušava da vlada Bosnom i Hercegovinom (BiH), Kosovom i Sjevernom Makedonijom. I rekao bih da nažalost, ta politika još nije dobila adekvatan odgovor naših zapadnih partnera", istakao je Đukanović.

Kako navodi, rat protiv Ukrajine ujedinio je EU i zapadni front i poslije početka rata EU je jasno pokazala i svoju politiku prema zemljama Zapadnog Balkana i to ohrabruje.

"Nažalost, posljednjih godina smo imali poprilično nizak nivo interesovanja EU da nastavi svoju najuspješniju politiku, a to je politika proširenja", ističe Đukanović.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...