VESKO DRLJAČA POJASNIO: "Predloženo da osobe za invaliditetom imaju naknadu od 700 KM, umjesto 403 KM"

Naglašava da bi prema novom zakonu visina lične invalidnine za prvu kategoriju (oštećenje organizma 100 posto) naknada bila 40 posto od osnovice i iznosila bi oko 190 KM, a za drugu kategoriju (oštečenje organizma 90 posto) naknada je 30 posto osnovice, što znači da bi iznosila 143 KM.

  • Vijesti

  • 30. Mar. 2023  

  • 0

Po predloženom novom zakonu, osobe sa invaliditetom u Federaciji BiH mogle bi imati ukupno maksimalni iznos naknade od 700 KM, umjesto dosadašnje 403 KM, javila je Fena.

Potvrdio je to federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača nakon što je danas taj novi zakon o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške osoba sa invaliditetom u vidu nacrta usvojio Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Budući da je Nacrt prihvatio ranije Zastupnički dom, zakon je upućen u javnu raspravu.

- Ovim zakonskim rješenjem djelimično ispravljamo višegodišnju nepravdu prema osobama sa invaliditetom jer se njihove naknade nisu povećavale posljednjih 13 godina u odnosu na skupine ratnih vojnih invalida i civilnih žrtava rata čije su naknade nekoliko navrata uvećavane. Tako smo predložili da osnovica za izračun njihovih naknada iznosi 80 posto najniže cijene rada - kazao je novinarima Drljača.

Naglašava da bi prema novom zakonu visina lične invalidnine za prvu kategoriju (oštećenje organizma 100 posto) naknada bila 40 posto od osnovice i iznosila bi oko 190 KM, a za drugu kategoriju (oštečenje organizma 90 posto) naknada je 30 posto osnovice, što znači da bi iznosila 143 KM.

- Dodatak za njegu i pomoć prve grupe kad osoba ne može samostalno obavljati osnovne životne potrebe je 100 posto od osnovice – 476 KM, a druga grupa kad djelimično može obavljati osnovne životne potrebe je 50 posto od osnovice 238 KM. Ortopedski dodatak je sedam posto od osnovice to jest 37 KM mjesečno – istakao je Drljača.

Podsjetio je da je važeći Zakon o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom mjenjan sedam puta i da je u "dobrom dijelu prevaziđen".

Zato se, umjesto tog Zakona, pristupilo izradi četiri potpuno nova zakona, uključujući i ovaj zakon o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške osoba sa invaliditetom, kojim se uređuju pitanja zaštite osoba sa invaliditetom.

- Za provedbu ovog zakona u federalnom budžetu potrebno je kroz rebalans budžeta osigurati dodatnih više od 70 miliona KM, a do kraja godine 118 miliona KM – naveo je Drljača.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...