KAKO SE DIJELIO BUDŽETSKI NOVAC: Bivši SBB-ov ministar Vesko Drljača pod lupom istražnih organa

Zbog nerada Ministarstva kojim je rukovodio Drljača stotine porodica, roditelja i njegovatelja djece sa invaliditetom uskraćeno za novčanu pomoć

  • Politika

  • 19. Jun. 2023  

  • 0

Piše: M. Radević

Bivši federalni ministar rada i socijalne politike i bivši dopremijer Federacije BiH Vesko Drljača (SBB) našao se pod lupom istražnih organa, koji su proteklih dana detaljno „češljali“ dokumentaciju u ovom ministarstvu, odnosno u Drljačinom kabinetu, saznaje Slobodna Bosna.

Prema još nepotvrđenim informacijama, Drljači je prilikom pretresa oduzet i mobilni telefon. Iz Tužilaštva, međutim, još uvijek nema zvanične potvrde ovih informacija.

Federalni revizori nedavno su objavili izvještaj o reviziji rada Ministarstva kojim je rukovodio Drljača za prošlu godinu, a u kojem su utvrđene brojne nepravilnosti u vezi sa utroškom budžetskih sredstava.

Prije svega, utvrđeno je da je zbog nerada ovog Ministarstva stotine porodica, roditelja i njegovatelja djece sa invaliditetom uskraćeno za novčanu pomoć koja im po zakonu pripada!

Planiranje sredstava u budžetu Ministarstva zakonska je obaveza u skladu s članom 12. Zakona o roditeljima njegovateljima u FBiH, kojim je definisano da se sredstva za finansiranje naknade i doprinosa za roditelje njegovatelje osiguravaju u budžetu Federacije. Budžetom za 2022. godinu planirana su sredstva u iznosu od 17.541.857 KM. Zaključno sa 31. decembrom 2022. godine, Ministarstvo je od toga raspodijelilo svega 1.532.095 KM, utvrdili su revizori.

Konkretno, od 900 pristiglih zahtjeva za budžetske naknade, svoje pravo su ostvarila samo 192 korisnika.

- Uvidom u dokumentaciju utvrdili smo da je Ministarstvo sa 31. 12. 2022. godine izvršilo isplate za svega 192 korisnika koja su uvedena u pravo. Revizijom je utvrđeno da je broj unesenih rješenja do 28. 2. 2023. godine iznosio 1.491, dok je Ministarstvo zaključilo svega 305, što znači da 1.186 predmeta čeka reviziju Ministarstva. Iako je Zakon stupio na snagu 30. 12. 2021. godine, prve isplate korisnicima izvršene su u septembru 2022. za svega 18 korisnika, što je konstatovano i u Pismu menadžmentu nakon obavljene prethodne revizije – navode revizori.

Sporna je također i raspodjela prihoda od igara na sreću. U 2021. godini Ministarstvu na čijem je čelu bio Vesko Drljača po ovom osnovu pripadalo je ukupno 1.917.134 KM.

Revizori su, između ostalog, utvrdili da se raspodjela tog novca vršila „na osnovu subjektivne procjene članova komisije“ po osnovu kriterija „doprinos ponuđenog projekta ili programa poboljšanju životnih uslova i rada organizacija, sa jasno definisanim ciljem i metodologijom izrade apliciranog projekta/programa i periodom realizacije najduže do kraja kalendarske godine u kojoj se dodjeljuju sredstva“.

- Ovaj kriterij nije mjerljiv, što potvrđuje i činjenica da su članovi komisije davali različit broj bodova po istom kriteriju, zbog čega konstatujemo da je raspodjela ovih sredstava u iznosu od 1.369.628 KM izvršena na osnovu subjektivne procjene komisije, što je uticalo i na iznos doznačenih sredstava. Također, nije definisana neophodna dokumentacija kao dokaz, na osnovu koje bi se utvrdila ispunjenost ovog kriterija, što je značajno jer se iznos sufinansiranja određuje na osnovu osvojenog broja bodova. S tim u vezi, raspodjela ovih sredstava nije izvršena prema kriterijima koji se mogu objektivno ocijeniti – zaključili su revizori u svom izvještaju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...