MUAMER ZUKIĆ O FORMIRANJU VLADE FBiH: "Dok Lendo ne upali zeleno svjetlo, nema prolaza"

Zatim je poručio da se valst formira po Ustavu i zakonu.

  • Vijesti

  • 07. Apr. 2023  07. Apr. 2023

  • 0

Predsjedavajući Kluba Bošnjaka Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine Muamer Zukić (SDA) reagovao je danas na izjave Christiana Schmidta, visokog predstavnika u BiH koji je rekao da će intervenisati ukoliko se političari ne dogovore o izboru nove Vlade FBiH. Poručio je Zukić, između ostalog, da je potpredsjednik FBiH Refik Lendo (SDA) crveno svjetlo na bosanskohercegovačkom političkom semaforu i da nema prolaza dok on ne da zeleno svjetlo.

“Vlast ne formira onaj ko ima ‘demokratsku većinu’, ili po ‘demokratskoj logici’, ili ‘demokratskoj kulturi’ ili nekim drugim sličnim paušalnim i polukolokvijalnim sintagmama koje se ovih dana vrte na bosanskom političkom nebu, a koje su promahivale i u posljednjem obraćanju javnosti Christiana Schmidta”, naveo je Zukić.

Zatim je poručio da se valst formira po Ustavu i zakonu.

“Tako je u svim modernim državama. Tako je i u Njemačkoj. Tako je i SAD-u. Izbore u Americi dobije onaj ko po elektorskom principu pobijedi, iako se dešavalo da u apsolutnom broju dobije manji broj glasova – dakle nema većinu i nema logike da pobijedi. Na semafor kad dođete u dva poslije pola noći, kad nigdje niti jednog auta nema, nema logike da čekate, logično je proći kroz crveno, ali je to jednako kršenje zakona kao i da to učinite u pola bijela dana, u špici”, istakao je.

S obzirom na to da potpredsjednik FBiH iz SDA Refik Lendo nije dao saglasnost za formiranje Vlade FBiH, Zukić ističe da je on “crveno svjetlo na bosanskohercegovačkom političkom semaforu”.

“I dok on ne upali zeleno, nema prolaza! Tako kaže Ustav i zakon! A mi smo zapadna moderna demokratska država koja djeluje u skladu s Ustavom i zakonom. Podržavam poziv Visokog predstavnika na politički dogovor, to je jedini ispravan put!”, zaključio je Zukić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...