POLITIČKA ANALITIČARKA TANJA TOPIĆ: "Dodik pomjera crvene linije prema međunarodnoj zajednici, ali i prema domaćim akterima..."

Kada je riječ o odnosu sa koalicionim partnerima, Topić kaže da se čini kako nastoje da ne isprovociraju Dodika da neki radikalan potez.

  • Mini market

  • 11. Apr. 2023  11. Apr. 2023

  • 0

Treba li ozbiljno shvatiti posljednje secesionističke najave Milorada Dodika? Jesu li Dodikove izjave rezultat očaja ili hrabrosti? Kuda ide Bosna i Hercegovina?

Tanja Topić, politička analitičarka za N1 kaže da Dodikove prijetnje traju skoro već drugu deceniju.

“Te prijetnje traju skoro drugu deceniju i stalno slušamo tu njegovu priču i prijetnju o stvaranju nezavisne RS. On je i danas govorio o RS kao državi. Kada ga se pažljivo sluša vidi se puno kontroverzi u toj njegovoj priči, jer on govori o RS kao državi a onda govori o političkom projektu koji možda neće biti završen za vrijeme njegove vladavine, ali da je to težnja. Radi se o pomjeranju crvene linije što prema međunarodnoj zajednici, što prema domaćim akterima unutar BiH, uveo je dvije novine“, poručila je Topić i kazala:

S jedne strane uključio je i predstavnike Hrvata rekavši da ih nagovara da jednokratno napuste institucije, a druga stvar je da su svi dokumenti pripremljeni i da čekaju spremljeni u trezoru. Da li su te prijetnje ozbiljne, teško mi je reći s obzirom na istoriju svih tih dešavanja i obećavanja koje je davao svih godina, ali ga ne treba podcijeniti. One su toliko iscrpljujuće i toliko su izmrcvarile državu BiH i sve građane unutar BiH, tako da su posljedice pogubne bez obzira na prijetnju. Čuli smo iz Delegacije EU kako kažu da su te prijetnje jalove, bojim se da je takav stav koji te prijetnje doživljava jalovim doveo nas u stanje u kojem se trenutno nalazimo i tako može stalno izvlačiti asove iz rukava a nastaviti da nas mrcvari dok sami ne dignemo ruke od života u ovoj zemlji“.

Kada je riječ o odnosu sa koalicionim partnerima, Topić kaže da se čini kako nastoje da ne isprovociraju Dodika da neki radikalan potez.

Oni sve vrijeme kao da nastoje neisprovocirati Dodika na neki radikalan potez, vidjeli smo da su vrlo često izostajale reakcije i da je trajalo po nekoliko dana da se oglase koalicioni partneri iz Trojke na određene stvari koje su dolazile iz RS. Ono što je bila ta greška u postavci prilikom formiranja koalicije jeste da su izostavljene sve tačke sporenja po strani. Vidimo da one dolaze iz dana u dan na dnevni red i da su prisutne u javnom prostoru i to izaziva određenu reakciju“.

Spomenula je i potez Nermina Nikšića koji je, kako kaže, u brojkama pokazao na koji način RS profitira prilikom isplate određenih sredstava u vezi sa raspodjelom PDV-a.

Ono što je bilo zanimljivo, moram spomenuti reakciju Nermina Nikšića koji je pokazao u brojkama na koji način RS profitira prilikom isplate određenih sredstava vezano za raspodjelu PDV-a i koliko građani FBiH taj neki višak prelivaju u RS. Tu smo vidjeli Dodikovu reakciju koja je predstavljala jednu vrstu povlačenja ručne, gdje je on zapravo rekao da su svi potezi, sve izjave, pa čak i njegova prijetnja o nezavisnoj RS, secesiji, kako je zapravo samo reakcija na određene poteze i onda je kao meta odnosno osoba koja je iziritirala reakcije iz RS bio označen član Predsjedništva Denis Bećirović. Vidjeli smo da se vrlo promptno reaguje na sve izjave koje Bećirović da“.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...