TRANSKRIPTI OTKRIVAJU TUĐMANOVE PLANOVE: "Sa Srbijom moramo normalizirati odnose, s Muslimanima ćemo imati problema zbog..."

“Predsjedniče”, uzvratio će Prlić, “Muslimani jesu naivni, ali nisu toliko“.

  • Politika

  • 16. Apr. 2023  16. Apr. 2023

  • 16

“Strateški gledano”, kazat će 28. septembra 1995. godine svojim saradnicima Franjo Tuđman, “nama je u interesu da dođemo što prije do normalizacije odnosa sa Srbijom. Jer nikada više ne može doći u obzir nikakva Srbija u Hrvatskoj itd”.

Osim Tuđmana, sastanku u Predsjedničkim dvorima prisustvovali su hrvatski dužnosnici iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Tema sastanka je, kako možete pročitati u ovom transkriptu, bio dogovor o Bosni i Hercegovini. Nastavlja tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, piše Istraga.ba.

alt

“A problem Muslimana zbog te islamske – ja ću vam reći, slušajte, mi smo, i Hrvatska je momentalno, i Bosna, središte tih organizatora islamskog terorizma. I,tu imamo i zahtjeva i da spriječimo, i već smo nešto učinili, i ne znam, da li ti znaš, to treba veoma…Ali, ja sam im postavio zahtjev – nećemo više samo udovoljavati, jer mi smo neke zahtjeve postavili, pa nam nisu udovoljili. Tako da ćemo, sve u svemu, mi ćemo sa Muslimanima imati problema zbog civilizacijskih razlika, i zbog toga što će taj islam pokušavati da taj problem, da Muslimane u Bosni koristi za ekspanziju u Evropi”, rekao je Tuđman na sastanku kojem  je prisustvovao Jadranko Prlić, tadašnji premijer Herceg-Bosne koji je kasnije osuđen u Haagu na 25 godine zatvora zbog ratnih zločina nad Bošnjacima koji su živjeli na teritoriji pod kontrolom ove paradržavne tvorevine.

Tadašnji predsjednik, koji je u presudi Jadranku Prliću i drugima označen kao čelnik Udruženog zločinačkog poduhvata zvanog Herceg-Bosna prepričao je svoj razgovor sa bivšim francuskim predsjednikom Jacques Chiracom o bosanskim muslimanima.

“Za stolom Chirac, gdje su bili njegovi uži suradnici i ministri, pitao sam-da li je točno da je De Gaulle, da li je, kada su komunisti proglasili u Jugoslaviji muslimansku naciju, da je De Gaulle izjavio – gospodo, to je najava opasnosti za Evropu. Sam Chirac je potvrdio – da. Kaže, ja nisam osobno – tako je rekao, nisam ja osobno čuo, ali, molim, znam da je mišljenje De Gaullea bilo to. Tako da bismo se zavaravali ako bismo podcjenjivali taj problem budućih odnosa sa takvim jednim…Pa,vidite,molim vas, oni ne vraćaju tih 20-tak tisuća Muslimana u Kladušu, u Cazin, imamo od strane vanjskih obavještajnih službi podatke,da planiraju ubojstvo Abdića. Ja sam to Aliji tu kazao pred par dana, da će to,i da bi to palo na njegovu glavu, i na moju, jer je Abdić sada u Hrvatskoj, prema tome, da to treba vratiti. Nije negirao, nego je rekao, pa bilo je takvih razgovora prije, a ne sada, i tako. Ali nam, razumije se, nema druge nego da idemo sada na federalne odnose sa, baš zato što oni ne žele, sa povezivanjem, kako ćeš ga nazvati, konfederalnim ili ne moraš uopće nazivati konfederalnim, ali sa povezivanjem, u onom smislu, jedinstveno, ekonomsko područje itd. Alija je ipak čovjek koji je pritisnut tom situacijom da ne može više računati, što Srbi ispravno kažu, da ne može računati na podršku Amerike kao svoje pokrovitelje. Tako se on priklanja potrebi, nužnosti oslonom, da ne može bez Hrvatske”, kazao je Tuđman.

Bivši hrvatski predsjednik je govorio i o opasnostima koje bi moglo donijeti “unitarističko uređenje BiH”.

alt

“Ako bi učvrstili Bosnu, kao tobože. No, pa onda. Tako da su nam tu istovjetni interesi hrvatskog naroda. I vi to u Bosni morate da shvatite da mi ne bismo održali ni Usoru ni Posavinu, sve čak i tamo gdje smo ostali, ako bi se stvari razvile tako da ostane unitaristička Bosna, gdje bi Muslimani imali pretegu“, rekao je Tuđman.

Hrvatima je, nastavit će Tuđman, u interesu da se “kečkaju Srbi i Muslimani”, te potom predlaže Jadranku Prliću da kaže da je išao u Banja Luku i dogovorio da se ne bombarduju gradovi u Hrvatskoj.

“Predsjedniče”, uzvratio će Prlić, “Muslimani jesu naivni, ali nisu toliko“.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...