PROCURILO IZ KREMLJA: Ruski agresori u očaju mijenjaju planove, Prigožin javno priznao….

Ponovno imenovanje Teplinskog stoga je vjerovatno i pokušaj ruskog ministarstva odbrane da se bolje postavi za suradnju s Wagnerom kako bi dovršili zadatak zauzimanja Bahmuta.

  • Evropa

  • 17. Apr. 2023  

  • 1

Čini se da rusko vojno zapovjedništvo sve više prebacuje odgovornost za ofanzivne operacije u Ukrajini na ruske zračno-desantne trupe (VDV), objavio je Institut za proučavanje rata (ISW) u svom najnovijem ažuriranju.

Američki think tank iznio je tu tvrdnju na temelju izvještaja da se zapovjednik VDV-a general pukovnik Mihail Teplinski vratio na glavnu, ali neodređenu ulogu u Ukrajini nakon što ga je rusko ministarstvo odbrane navodno smijenilo u januaru poslije spora s načelnikom ruskog Glavnog stožera Valerijem Gerasimovim.

Njegovo imenovanje dalje sugerira da rusko ministarstvo odbrane želi bliže surađivati s plaćeničkom grupom Wagner kako bi dovršili zauzimanje Bahmuta, piše ISW. Financijer Wagner grupe Jevgenij Prigožin podržao je Teplinskog u vrijeme njegove smjene u januaru.

"Rusko ministarstvo odbrane i Prigožin javno su priznali 11. aprila da su elementi VDV-a angažirani u području Bahmuta i da drže Wagnerove bokove sjeverno i južno od Bahmuta, dok Wagner provodi glavne ofanzivne napore u samom gradu", pišu.

ISW je nedavno uočio da elementi 106. VDV divizije djeluju u području Bahmuta. Prigožin je također smanjio eksplicitne retoričke napade na ministarstvo odbrane posljednjih dana.

Ruski vojni blogeri izvijestili su da Wagnerove snage koriste tenkove T-90 unutar Bahmuta, što sugerira da je rusko vodstvo Wagneru dodijelilo modernija sredstva u njihovim naporima da zauzmu grad.

Ponovno imenovanje Teplinskog stoga je vjerovatno i pokušaj ruskog ministarstva odbrane da se bolje postavi za suradnju s Wagnerom kako bi dovršili zadatak zauzimanja Bahmuta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...