NA POMOLU NOVE NAPETOSTI IZMEĐU WASHINGTONA I PEKINGA: Američke službe uhapsile dvije osobe u kineskoj TAJNOJ policijskoj stanici!

Očekuje se da će se pojaviti pred saveznim sudom u sudu u Brooklynu večeras, po lokalnom vremenu.

  • Svijet

  • 17. Apr. 2023  

  • 0

Američke obavještajne službe uhapsile su dvojicu stanovnika New Yorka, jer su navodno radili u kineskoj "tajnoj policijskoj stanici" u Kineskoj četvrti (Chinatown) na Manhattanu, rekao je danas savezni tužilac iz Brooklyna Breon S. Peace.

Lu Jianwang (61) i Chen Jinping (59), suočavaju se sa optužbama da su radili kao tajni agenti kineske vlade i da nisu obavijestili američke vlasti, a na teret im se stavlja i ometanje zakona, navelo je tužilaštvo, prenosi Reuters.

Očekuje se da će se pojaviti pred saveznim sudom u sudu u Brooklynu večeras, po lokalnom vremenu.

"Ovaj slučaj pokazuje jasno kinesko kršenje našeg državnog suvereniteta tako što su napravili tajnu policijsku stanicu usred New Yorka", rekao je Peace. Tužioci su saopćili da je Lu Jianwang 2018. godine pokušavao da ubijedi jednu osobu koja se smatrala bjeguncem u Kini da se vrati kući. Taj pojedinac je bio uznemiravan i prijećeno mu je, dodaje tužilaštvo.

Tužioci su rekli da je kineski dvojac priznao FBI-ju da su obrisali komunikaciju sa zvaničnikom kineske vlade nakon što su saznali da su pod istragom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...