MEDIJ IZ MOSKVE PIŠE: Putin ne putuje u Tursku zbog straha od hapšenja po nalogu suda u Hagu?

Pripremu Putinove posjete prenio je i tursko izdanje DikGazete. Bilo je planirano da Putin, zajedno sa Erdoganom, posjeti provincije pogođene zemljotresom i razgovara o rusko-turskom partnerstvu na raznim poljima.

  • Svijet

  • 19. Apr. 2023  

  • 0

Ruski predsjednik Vladimir Putin odlučio je da ne ide u Tursku na ceremoniju utovara nuklearnog goriva u nuklearnu elektranu Akuju, prenosi themoscowtimes.com, dodajući da se ruski predsjednik navodno plaši da bi mogao biti uhapšen na osnovu naloga za hapšenje Međunarodnog krivičnog suda (MKS) u Hagu na osnovu sumnje za ratne zločine u Ukrajini.

Po nalogu MKS- a, podsjetimo, Putin može biti uhapšen u jednoj od 123 zemlje koje su ratifikovale Rimski statut, na osnovu kojeg sud funkcioniše. Turska, međutim nije ratifikovala ovaj dokument i ne priznaje nadležnost suda u Hagu.

Sredinom marta Međunarodni krivični sud (MKS) u Hagu izdao je nalog za hapšenje Putina na osnovu sumnje za ratne zločine u Ukrajini. On i dječija ombudsmanka Marija Lvova-Belova posebno su osumnjičeni za ilegalnu deportaciju djece sa okupiranih teritorija Ukrajine u Rusiju.

Krajem marta turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je pozvao Putina da lično posjeti Tursku.

"Možda će 27. aprila doći i gospodin Putin ili ćemo se povezati zajedno preko onlajn sistema i, nadam se, preduzeti prvi korak", rekao je on povodom pokretanja nuklearne elektrane na TV kanal A Haber.

Pripremu Putinove posjete prenio je i tursko izdanje DikGazete. Bilo je planirano da Putin, zajedno sa Erdoganom, posjeti provincije pogođene zemljotresom i razgovara o rusko-turskom partnerstvu na raznim poljima.

Kremlj je nazvao nuklearnu elektranu Akuju u Turskoj važnim projektom za bilateralne odnose.

NPP Akuju gradi Rosatom na južnoj obali Turske, u provinciji Mersin.

Ukupni troškovi izgradnje dostižu 20 milijardi dolara. Erdogan je procijenio doprinos buduće nuklearne elektrane turskoj ekonomiji na 6,5 milijardi dolara. Njen uslužni vijek biće 60 godina sa mogućnošću produženja na još 20 godina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...