DRAMA U SRBIJI:  Vučićevi saveznici se spremaju priznati Kosovo -"Popustit će, sve se više lome pod pritiskom…"

-O ovom stavu nije se razgovaralo sa političkim snagama u našoj zemlji, iako se njime, bez objašnjenja mijenja čvrst stav o statusu Kosova, kazao je bivši šef diplomacije.

  • Regija

  • 27. Apr. 2023  

  • 1

Grčka bi poslije glasanja u Vijeću Evrope o članstvu Kosova u toj međunarodnoj instituciji, na kojem je bila uzdržana, mogla da promijeni svoj dosadašnji stav i prizna nezavisnost Kosova, glavna je vijest u medijima pod kontrolom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ovo indirektno najavljuje Georgios Katrougalos, bivši šef grčke diplomacije, koji kaže da je vlast u Atini iznenada priomijenila čvrst stav o nepriznavanju Kosova. Prema njegovim riječima, Grčka je bez objašnjenja glasala u Vijeću Evrope drugačije od ostalih zemalja koje su protiv nezavisnosti Kosova.

Kartougalos kaže da je ovakva odluka grčkih vlasti loša i da ne doprinosi onome što bi morala da bude državna politika te zemlje.

- Naša zemlja uvijek mora da promoviše mir i stabilnost na Balkanu, podržavajući obostrano prihvatljive korake i rješenja. Ovom cilju ne doprinosi odluka vlade da se u glasanju za prijem Kosova u Vijeće Evrope diferencira od drugih zemalja Evropske unije koje ne priznaju Kosovo, poput Španije, Rumunije i posebno Kipra, koje su glasale protiv. O ovom stavu nije se razgovaralo sa političkim snagama u našoj zemlji, iako se njime, bez objašnjenja mijenja čvrst grčki stav o statusu Kosova. Istovremeno, ovo slabi ulogu posrednika koju bi Grčka trebalo da ima u regionu - ističe Kartugalos.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...