UZBUNA U VUČIĆEVIM REDOVIMA: Predsjednik SNS-a najavio povlačenje s čela stranke - „Ako se povuče, ja ću se kandidovati za predsjednika…“

„Tako bi trebalo, pa od Vidovdana da krenem u formiranje pokreta, pa da vidimo“, rekao je nedavno Aleksandar Vučić.

  • Regija

  • 29. Apr. 2023  

  • 1

I ove godine predsjednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić najavio je da odlazi sa čela stranke i to već svi dobro znaju nije prvi put, međutim, funkciju prvog čovjeka SNS-a, za razliku od Tomislava Nikolića, Vučić nikako da napusti. Ovog puta uz najavu napuštanja pozicije šefa naprednjaka, ide i najava formiranja novog pokreta, javlja N1.

Znači od 27 .maja vi više nećete biti predsjednik Srpske napredne stranke?

„Tako bi trebalo, pa od Vidovdana da krenem u formiranje pokreta, pa da vidimo“, rekao je nedavno Aleksandar Vučić.

I tako lider naprednjaka najavljuje već šest godina, otkad je postao predsjednik Srbije prvi put.

„To je 24. put i uvijek je govorio o konkretnom datumu kada će otići“, podsjeća politički analitičar Cvijetin Milivojević.

Kako izgleda kada predsjednik Srbije daje to obećanje da odlazi sa čela stranke.

Dakle ove godine nećete biti predsjednik stranke?

„Pomjerila nam je sve korona i izbore, ali ćemo svakako to ove godine da završimo“.

„Predsjednik sam SNS-a još neko vrijeme, vjerujem da je to maksimalno još godinu dana do sljedećeg kongresa, odnosno skupštine SNS-a“.

„Ali to svakako slijedi“.

Mogu da Vas pitam i koje godine?

„Ove godine, to sam već rekao više puta… E sad oko mjeseca zavisi od drugih ideja koje sad postoje“, govorio je Vučić.

Dok se Vučić odluči koje će godine i kog mjeseca otići sa čela stranke, svi naprednjaci zaboravili su i na Statut partije, po kome se predsjednik bira na četiri godine. Posljednji put najjača stranka vlasti svog lidera birala je 2016. godine, što znači da je i Vučiću prije tri godine istekao mandat, ali to nikome ne smeta.

„Apsolutno raspoloženje u stranci je da Aleksandar Vučić nastavi da vodi stranku, mi ne vidimo razloga i objašenje zašto to ne bi bilo u narednom periodu i zašto bismo mi mijenjali nekog ko dobro vodi stranku i sa kim stranka pobjeđuje i ostvaruje dobre rezultate“, rekao je funkcioner naprednjaka Miloš Vučević.

 „Kao što je on tjerao Tomislava Nikolića da ispoštuje član 115 Ustava, što je on i uradio, tako sada njega njegovi najbliži saradnici tjeraju da nastavi da krši Ustav. Ako kršite Ustav u članu 115 i nećete da se povučete sa čela stranke, kako vi možete da se pozivate na ist taj Ustav za nešto drugo, na primjer da je Kosovo dio Srbije“, pita Cvijetin Milivojević.

I dok u SNS-u poslije 11 godina vladavine ne čitaju Ustav, ali i ne poštuju svoj Statut, neki koji su u tu stranku došli iz drugih partija, najavljuju trku za novog prvog naprednjaka.

„Ako je predsjednik Vučić stvarno odlučio da se povuče s mjesta predsjednika, ja razmišljam da se kandidujem za predsjednika stranke. Na skupštini bi, u tom slučaju, trebalo da bude nekoliko kandidata za predsjednika i da članstvo odluči ko će voditi stranku u narednom periodu“, rekao je član Glavnog odbora SNS-a Dragan Šormaz.

Predsjednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić za 27. maj ove godine najavio je Skupštinu stranke, na kojoj bi se biralo novo rukovodstvo, ako do tada opet, naravno, nešto ne iskrsne.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...