OD SARAJEVA DO GORAŽDA ZA 45 MINUTA: Snimke iz zraka otkrivaju kako napreduje izgradnja tunela Hranjen...

Sredstva će biti obezbjeđena dijelom iz redovnih prihoda JP Autoceste FBiH, a dijelom iz redovnih transfera iz Budžeta Federacije BiH za period od naredne tri godine, a što će biti definisano između Vlade Federacije BiH i JP Autoceste FBiH.

  • Ekonomija

  • 30. Apr. 2023  

  • 1

Izgradnja tunela Hranjen u ukupnoj dužini od 5,5 km na budućoj brzoj cesti Prača – Goražde, prema novom ugovoru za građenje odvija se prema programu radova odobrenog od strane nadzornog inžinjera i planiranoj metodologiji.

Riješen je problem odvodnje podzemnog toka koji je bio glavni razlog smanjene dinamike radova na sjevernom portalu prilikom gradnje tunela.

Aktivnosti koje su se realizovale do kraja prvog kvartala 2023. godine bile su na probijanju glavne i servisne tunelske cijevi. Probijeno je ukupno 2 532 m tunela.

Na južnoj strani se pored iskopa, radovi odvijaju i na pripremi za ugradnju sekundarne obloge, dok se na sjevernoj strani vrši ugradnja hidroizolacije, te su u toku pripreme za betoniranje sekundarne obloge.

Trenutno se izvode radovi predviđeni drugim ugovorom čija realizacija teče do septembra ove godine. JP Autoceste FBiH pripremaju novi tender koji će omogućiti nastavak radova u kontinuitetu, a finansijska konstrukcija je zatvorena i za narednu godinu.

Uprava JP Autoceste FBiH početkom aprila dopunila je Plan poslovanja JP Autoceste FBiH za 2023. godinu kojim se predviđa obezbjeđenje dodatnih sredstva u iznosu od 30 miliona KM za izgradnju tunela Hranjen.

Sredstva će biti obezbjeđena dijelom iz redovnih prihoda JP Autoceste FBiH, a dijelom iz redovnih transfera iz Budžeta Federacije BiH za period od naredne tri godine, a što će biti definisano između Vlade Federacije BiH i JP Autoceste FBiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...