IMA I DRUGIH RUDA KOJE MOGU RAZVITI GRAD: Za investiciju vodovoda iz tunela Hranjen do Goražda potrebno još 3,5 miliona KM

Na ovaj način bi se iskoristio potencijal nalazišta vode i riješio dugogodišnji problem vodosnadbijevanja Goražda.

  • Ekonomija

  • 04. Feb. 2024  

  • 0

Blizu 3,5 miliona KM bit će potrebno za realizaciju ideje, odnosno projekta kojim bi se omogućilo trasiranje vode sa lokaliteta tunela Hranjen do lokacije Rorova u BPK Goražde, tvrdi Edin Ćulov, premijer BPK Goražde. Na ovaj način bi se iskoristio potencijal nalazišta vode i riješio dugogodišnji problem vodosnadbijevanja Goražda.

“Prema procjenama za trasiranje vode do lokaliteta “Rorova”gdje bi bila izgrađena eventualna fabrika vode, potrebna su finansijska sredstva u iznosu od 3,5 miliona KM. Sredstva nisu velika i ako se budemo domaćinski ponašali projekat sigurno možemo realizovati. Što se tiče fabrike vode i biološko-hemijske analize to ćemo rješavati uz savjete i preporuke struke”, izjavio je Ćulov.

Vlada BPK Goražde već provodi određene aktivnosti u tom smislu, definisana su nalazišta, a u toku je i izrada idejnog projekta koji će uz neophodnu dokumentaciju definisati i mogućnosti, a na kraju predstavljati i pokazatelj ekonomske opravdanosti. Prema riječima premijera Ćulova, sa kompanijom “Sendo” d.o.o. intenzivno se radilo na studiji ekonomske opravdanosti, a konačan dokument kao i idejno rješenje očekuje se u narednih nekoliko dana.

“Prema prvim preliminarnim pokazateljima uključujući i procjenu najeminentnijih stručnjaka uključenih u izradu idejnog rješenja, sve ukazuje da se radi o kvalitetnom nalazištu vode koje se može iskoristiti za vodosnabdijevanje vodom grada Goražda. Zadovoljni smo dinamikom istraživanja, sve ide prema planu a prema procjenama za provođenje kompletne procedure od prikupljanja neophodne dokumentacije do samih građevinskih radova potreban je vremenski period od tri godine i mi idemo u tom pravcu”, kaže Ćulov.

Nedavno su gradilište tunela, odnosno izvorište vode sa sjeverne strane tunela Hranjen obišli i stručnjaci koji se bave geološkim istraživanjima mineralnih resursa i prirodnih bogatstava u Bosni i Hercegovini, pa su i sa te strane stigle potvrde da bi voda nađena prilikom iskopavanja tunela Hranjen mogla u perspektivi biti rješenje za snabdijevanje Goražda. Međutim za to je nužno stvoriti određene preduslove.

“Apsolutno sam siguran da tu ima dovoljno kapaciteta vode, taj koji je izmjeren i on se nalazi u hidrogeološkom kolektoru, krečnjaku, i u kontaktu je vode u zoni između špiljca koji je hidrogeološki izolator i krečnjaka koji je kolektor. S obzirom na vertikalnu visinu oko 700 metara treba sagledati prostor ne krečnjake samo linijski nego prostorno, po širini, dužina i visini i na osnovu toga i treba po zakonskim procesima prići jednoj ozbiljnoj analizi i uraditi projekat do istraživanja. Po zakonu, ako bi voda bila da se koristi za piće, treba da se radi elaborat o rezervoarima vode i slično ali mislim da bi bila šteta ovo pustiti da teče”, smatra prof.dr Ramo Kurtanović, geolog.

Prof. Kemal Gutić, dekan Rudarskog, geološkog i građevinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli istakao je da su ranija istraživanja pokazala da je ovo područje bogato i drugim rudama, mineralima i resursima koji mogu razviti grad “Ovo je ogroman kapacitet podzemnih voda koji može riješiti problem vodosnabdijevanja grada Goražda i BPK, ali ne bih da ulazim u strateške programe BPK međutim tu smo da pomognemo i da se stavimo na raspolaganje građanima i vlastima”, kazao je Gutić. (RTV BPK)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...