ESAD BAJTAL O TRAGEDIJI U BEOGRADU: "Sve počinje od predškolskog odgoja i društva, pozivam Dodika da se preispita koliki je njegov udio u ovome"

"Ja mu poručujem da se preispita koliki je njegov udio u ovome i da vide šta rade. Sad se mobitel gura u prvi plan. Elementarna je logika da je to ukupna društvena atmosfera. Dijete je produžena ruka narativa gdje se slave ratni zločinci."

  • Vijesti

  • 04. Maj 2023  

  • 2

Filozof Esad Bajtal komentarisao je tza N1 ragediju koja se desila u osnovnoj školi u Beogradu gdje je maloljetni dječak ubio osam učenika i zaštitara.

Osim ovog događaja iz Beograda, Bajtal kaže da se sada dešava lančana reakcija nasilja. Prvo je danas uhapšen maloljetnik koji je prijetio “beogradskim scenarijem” u školi u Bihaću, pa je onda 15 – godišnja djevojčica nožem povrijedila dvije osobe u Beogradu.

“Događa se lančana reakcija i vjerovatno postoji u potenecijalu podavno i sada je došla u praksu. Tragadija je ovo za roditelje i dječaka koji je sebe obilježio za cijeli život. Politike i političari moraju razgovarati sa pshijatrima i psiholozima, pegagozima i da u tom razgovoru pitaju koliki je njihov udio u kreiranju politika u javnosti što slave zločice i poriču zločine. Pubertetski period je faza gdje djeca traže uzore i ako u javnom prostoru pronalaze one kojima je ubistvo zanat onda imamo ovakve pojave“, kaže Bajtal.

Podsjetio je na sinoćnje obraćanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića gdje je rekao kako je dječak u policiji rekao da se osjeća herojem i ne osjeća krivicu.

“Zar to nije atmosfera kreiranja narativa da su zločinci sasvim normalna pojava i ako neko nekoga ubije, ubije.”

Dodao je kako u pubertetskom periodu kod djece nije razvijeno kritičko promišljanje i stvari se moraju držati pod kontrolom.

“Najlakše je osuditi dijete i roditelje, sve počinje od predškolskog odgoja i društva u cjelini”, rekao je Bajtal.

Komentarisao je najavu predsjednika RS-a Milorada Dodika da će se djeci u školama oduzimati mobiteli i raditi testovi na drogu kako bi prevenirali slične scenarije.

“Ja mu poručujem da se preispita koliki je njegov udio u ovome i da vide šta rade. Sad se mobitel gura u prvi plan. Elementarna je logika da je to ukupna društvena atmosfera. Dijete je produžena ruka narativa gdje se slave ratni zločinci. Kako će se osjećati ta djeca koja će hodati ulicama Beograda i gledati murale Ratka Mladića. Svako ima svoju ulogu u vaspitavanju. Govorim o komplesnosti obrazovnog sistema i to spada u elemente oblikovanja njegove ličnosti. Škola prije svega. Sve to neće biti od pomoći ako se ne uredi javni prostor. Vidite odakle ta energija može doći, ja ništa ne tvrdim. Da se samokritički zapitamo koliki je naš udio u ovakvoj atmosferi“, zaključio je Esad Bajtal.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...