ISPRAVKA: Motiv napada u školi na Vračaru nije utvrđen i još uvijek se ispituju okolnosti pod kojima se desio

Činjenično stanje je da zvanične potvrde motiva napada još uvek nema i njegove okolnosti se još uvek utvrđuju, tako da je pogrešno navoditi i spekulisati sa potencijalnim motivima jer zvaničnih potvrda još uvek nema.

  • Hronika

  • 07. Maj 2023  17. Maj 2023

  • 1

Analizom portala Raskrinkavanje.ba utvrđeno je da sadržaj na našem sajtu Slobodna Bosna vezan za navodni motiv masakra u školi na Vračaru predstavlja klikbejt i manipulisanje činjenicama.

Prvobitan naslov našeg članka "OTKRIVEN MOTIV MASAKRA U BEOGRADU; ŠOK SAZNANJA KRUŽE SRBIJOM: "Priča se da je baš to razlog" pogrešno navodi čitaoce da je utvrđen motiv zločina, a zapravo je baziran na izjavi sagovornice i predstavlja samo njenu opservaciju, a ne otkriven motiv zločina, jer zvanične potvrde motiva ovog stravičnog zločina nema i još uvek se utvrđuju sve okolnosti pod kojima se napad dogodio.

Utvrđene činjenice

Činjenično stanje je da zvanične potvrde motiva napada još uvijek nema i njegove okolnosti se još uvijek utvrđuju, tako da je pogrešno navoditi i spekulisati sa potencijalnim motivima jer zvaničnih potvrda još uvek nema.

Kako je navedeno u članku Euronewsa 6.5.2023. godine, dječak je smešten na Kliniku za neurologiju i psihijatriju za djecu i omladinu, gdje je na medicinskom posmatranju. Psihijatar prof. dr. Milutin Nenadović za Euronews je objasnio opsežnost i dugotrajnost pravnog procesa koji predstoji:

"Sada je na čuvanje i pod nadzorom u ustanovi zatvorenog tipa. Bit će vještačen, praćen. To su razvojni poremećaji, zbog toga se dijete mora dobro sagledati, podvrgnuti neuropsihološkim testovima. Prvi koraci su na tužilaštvu i pravu, pa tek onda na medicini", kaže za Euronews Srbija prof. Nenadović i dodaje da se ne očekuje da će to biti završeno za nekoliko dana, već da je to dug proces.

" Preuranjeno je bilo šta govoriti sa aspekta sudske medicine. To je šokantna situacija, nepoznata na našem prostoru. Sada predstoji vještačenje, kada za to budu stečeni pravni uslovi", naveo je on.

Portal Slobodna Bosna se izvinjava svojim čitaocima jer je izjavu koja predstavlja opservaciju i mišljenje predstavio kao motiv napada na Vračaru, iako zvanične potvrde motiva nema, pa je naš sadržaj apropo toga u navedenoj analizi ocenjen kao klikbejt i manipulisanje činjenicama.

Naslov članka je izmijenjen, a tekst modifikovan i dopunjen u skladu sa analizom tako da u potpunosti odgovara utvrđenim činjenicama koje se navode u analizi.

Stravičan zločin koji se dogodio u školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru nezapamćen je na ovim prostorima. Prema dostupnim informacijama maloljetni učenik je usmrtio devet osoba u školi, a još jedno lice je preminulo od posljedica ranjavanja iz vatrenog oružja.

Motiv i okolnosti napada se još uvijek utvrđuju, tako da svaka tvrdnja o navodno motivu u "Ribnikaru" predstavlja lične opservacije pojedinaca i mišljenja koja nisu potvrđena jer zvanični izvori nisu dali ovakve informacije.

Član Savjeta roditelja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" Mina Zirojević izjavila je da se na jsednicama Savjeta roditelja nikada nije pričalo o maloljetnom učeniku, koji je u srijedu ubio osmoro đaka i radnika obezbjeđenja u ovoj školi.

Navela je da prema onome što je mogla da čuje od đaka koji su poznavali dječaka da je njegovo ponašanje bilo takvo da ništa nije ukazivalo da se može desiti tragedija, ali da je primjećeno da je bio kompetitivan te se nekada pomalo svađao sa djecom koja su možda bila bolja od njega na nekom času.

"Sada se priča da je baš to razlog i da ga niko nije maltretirao iz te smjene", rekla je Zirojević navodeći svoje viđenje i prenoseći ono o čemu se "priča" a što ne može biti predstavljno kao zvanična informacija o zločinu.

Istakla je da su djeca iz ove škole sada u strahu, da brinu u kakvom su stanju povrijeđeni učenici i da je za njih zapravo sudar sa realnošću bio kada su se pojavile umrlice njihovih drugova i drugarica.

"Oni su ih dijelili među sobom, željeli su da idu na sahranu, neki roditelji su to dali, većina nije. Ne znam kako će dalje, neka djeca su vidjela, krv, neka nekoga ko je pao", navela je Zirojević.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...