ISMAIL ĆIDIĆ: "Schmidtove poruke su opasne. Ako je spreman te riječi javno čitati u Vijeću sigurnosti UN, zamislite šta onda čita iza zatvorenih vrata"

Visoki predstavnik je, između ostalog, naveo kako je reisova izjava retorika podjela.

  • Politika

  • 07. Maj 2023  

  • 4

Prema najavama, za tri dana bi trebala biti održana sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija na kojoj će se raspravljati o izvještaju Christiana Schmidta o situaciji u Bosni i Hercegovini.

Predviđeno je obraćanje Schmidta i predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović. Izvještaj je izašao u javnost i u njemu je vidljivo kako visoki predstavnik kritizira šefa bh. entiteta Rs Milorada Dodika zbog politike u kojoj dominira sve glasnija secesija.

Ono što je izazvalo oštre reakcije u javnosti jeste dio izvještaja u kojem visoki predstavnik kritikuje reisul-ulemu Huseina efendiju Kavazovića, piše Hayat.ba.

Visoki predstavnik je, između ostalog, naveo kako je reisova izjava retorika podjela.

Izjava reisul-uleme Huseina efendije Kavazovića bila je u kontekstu toga da će se braniti institucije države Bosne i Hercegovine. Ovu izjavu je visoki predstavnik Christian Schmidt smjestio u isti koš s onom mitropolita srpsko-pravoslavne crkve Hrizostoma kada je Bošnjake nazvao muslimanima, a kasnije muslimane muhamedancima.

Ismail Ćidić, predsjednik Organizacije "Bosnian Advocacy Center", komentirajući izvještaj istakao je kako visoki predstavnik izjednačava dvije ličnosti koje su u svakom smislu riječi suprotne.

"Te dvije ličnosti se same po sebi ne mogu porediti. U izvještaju je problematično i to što je izjednačio dvije poruke. A to su da je prvi lider govorio o odbrani BiH i, prije svega, državnim institucijama, dok drugi godinama govori i zasniva svoju politiku na napadu na institucije Bosne i Hercegovine i napadu na Bosnu i Hercegovinu novim otcjepljenjem, odnosno novom agresijom uz pomoć Srbije", istakao je Ćidić.

On u nastavku govori o tome kako se ponovo nameće narativ da je odbrana BiH jednako opasna kao i napad na nju.

"Mi, kao bh. patriote, ne smijemo nasjesti na takve pokušaje i moramo uvijek izaći s jasnom osudom i kazati da bez obzira ko šta rekao, mi ćemo uvijek biti spremni odbraniti BiH od agresije i bilo kakvih drugih napada, bez obzira s koje strane oni dolazili", poručio je predsjednik Organizacije "Bosnian Advocacy Center".

Izvještaji koji je visoki predstavnik uputio Vijeću sigurnosti nisu opasni, ocijenio je Ćidić, jer, kako kaže, to nije nešto što se ranije nije radilo.

"Problem je ako je taj čovjek spreman staviti to u formalni izvještaj pod svojim imenom i prezimenom i pročitati pred Vijećem sigurnosti, jer šta je tek onda ono što govori u zatvorenim krugovima, iza zatvorenih vrata? Ako uzmemo u obzir da je izuzetno blizak antibosanskohercegovačkim strukturama, kako u BiH, tako i u Evropskoj uniji, onda možemo pretpostaviti o kakvim se porukama tu radi", podsjeća Ćidić.

Evopska unija u cjelini nema ništa naročito protiv muslimana, posebno Bošnjaka u svojim zemljama, mišljenja je Ćidić, koji ističe razlog zašto je to tako.

"Ti Bošnjaci, muslimani doprinose njihovim ekonomijama i tada se puno ne bune i ne prave probleme. Mislim da je ovdje problem što ti Bošnjaci, muslimani imaju određenu vlast, moć u svojoj državi i naravno da su to poruke koje su sasvim jasne od samog početka agresije na Republiku BiH. Sve to je govorio tadašnji britanski premijer John Major, ili drugi lideri širom Evrope, kada su govorili o potrebnoj neutralizaciji većinskog stanovništva u BiH koje potencijalno može praviti probleme za cijelu Evropu", zaključio je Ćidić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...