REAKCIJA PREDSTAVNIKA OTETIH PORODICA: "Skupštini Crne Gore žrtve zločina u Štrpcima su žrtve drugog reda"

"Ostaje nada da ćemo brzo imati neki bolji parlament sa boljim ljudima u njemu i sa saosjećanjem za sve bez obzira na ime, vjeru i naciju", zaključuje Ličina.

  • Regija

  • 10. Maj 2023  10. Maj 2023

  • 1

Demir Ličina, predstavnik otetih u Štrpcima, reagovao je povodom usvajanja Prijedloga zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti.

"Na samom početku u ime porodica otetih u Štrpcima želim da poručim sljedeće - drago nam je što će ovim zakonom bar neke žrtve ratova devedesetih ostvariti minimum prava i doseći bar djelić pravde, iako zbog pravnog statusa u kojem se nalazi Skupština Crne Gore, cijenimo da se radi o još jednoj manipulaciji i ovim žrtvama a sve u cilju sticanja jeftinih političkih poena.

Kao što rekoh, nama potomcima žrtava ratnog zločina u Štrpcima, svi ljudi i sve žrtve su isti bez obzira na vjeru i naciju. Skupštini Crne Gore, Poslanicima Skupštine Crne Gore, bar jednom dijelu njih, nažalost nisu.

Razočarani smo amandmanom poslanika Demokrata Momom Koprivicom kojem su usta puna pravde a evo baš on je predlagač ovog zakona kojim se žrtve dijele po imenu koje nose, naciji kojoj pripadaju i vjeri koju ispovijedaju", navodi u reagovanju Ličina.

Naročito, kaže, zabrinjava odnos prema žrtvama.

"Napominjemo da je bio potreban samo jedan dan za usvajanje pomenutog diskriminatornog rješenja, Rezolucija o zločinu u Štrpcima, koju su inicirale porodice žrtava, čeka da dođe na red za skupštinsku raspravu već godinu dana, od maja 2022. godine. U predlogu te Rezolucije se navodi da „Skupština Crne Gore poziva Vladu Crne Gore da nađe pravni mehanizam za dodjeljivanje statusa civilnih žrtava rata porodicama otetih, kao izraz solidarnosti i moralne podrške“.

Iako po ovom pitanju ništa nije učinjeno, jedan od predlagača Rezolucije, poslanica Suada Zoronjić (URA), odlučila je da podrži predložene izmjene Zakona koje isključuju porodice stradalih u Štrpcima. Isto su učinili i ostali predstavnici Građanskog pokreta URA. Postavlja se pitanje sta je zapravo stav poslanice Zoronjić i navedenog poslaničkog kluba?!", pita Ličina.

Kako dodaje, diskriminatorni način usvajanja ovog zakonskog rješenja upućuje na zaključak da su i štrbačke žrtve odlukom 41 poslanika Skupštine, žrtve drugog reda.

"Ostaje nada da ćemo brzo imati neki bolji parlament sa boljim ljudima u njemu i sa saosjećanjem za sve bez obzira na ime, vjeru i naciju", zaključuje Ličina, prenosi Antena M.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...