UZBUNA U MINSKU: Aleksandar Lukašenko se već sedam dana nije pojavio u javnosti, sumnja se da je...

Bjeloruski ministar vanjskih poslova Sergej Aleinik bi danas trebao stići u trodnevnu posjetu Moskvi, objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova. 

  • Evropa

  • 15. Maj 2023  15. Maj 2023

  • 4

Bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko, koji od utorka nije viđen u javnosti, nije se jučer pojavio na svečanosti u Minsku, potaknuvši nagađanja da je ozbiljno bolestan. Državna novinska agencija BelTA prenijela je da je premijer Roman Golovčenko pročitao Lukašenkovu poruku na godišnjoj ceremoniji na kojoj dvoje mladih polaže zakletvu pred zastavom bivšeg Sovjetskog Saveza.

Agencija nije navela razlog Lukašenkove odsutnosti, pet dana nakon što je bio u Moskvi na proslavi pobjede Sovjetskog Saveza nad Njemačkom u Drugom svjetkom ratu. No, i tada je izgledao loše i nije ostao do kraja. Lukašenko također nije govorio na sličnoj svečanosti u Minsku, prvi put u svojoj dugogodišnjoj vladavini. Tada je posljednji put viđen u javnosti. 

Prema opozicionom portalu Euroradio, Lukašenko (68) je u subotu prebačen u elitnu kliniku u Minsku. Ruski list Kommersant također je pisao o njegovom zdravlju, pozivajući se na bjeloruske opozicione medije.

Ruski mediji rijetko pišu o zdravlju ruskih ili čelnika savezničkih zemalja. Bjeloruski ministar vanjskih poslova Sergej Aleinik bi danas trebao stići u trodnevnu posjetu Moskvi, objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...