PROCURILI TAJNI DOKUMENTI: Jevgenij Prigožin nudio Ukrajincima informacije o položajima ruskih trupa…

Tajna komunikacijska s Ukrajincima spominje se u dokumentima američkih obavještajaca

  • Evropa

  • 15. Maj 2023  

  • 0

U januaru dok su njegove plaćeničke snage masovno ginule u borbi za uništeni grad Bahmut, šef zloglasnog Wagnera Jevgenij Prigožin uputio je Ukrajini neobičnu ponudu.

Prigožin je rekao da će, ako ukrajinski zapovjednici povuku svoje vojnike iz područja oko Bahmuta, predati Kijevu informacije o položajima ruskih trupa, koje bi Ukrajina mogla iskoristiti da ih napadne.

Tajna komunikacijska s Ukrajincima spominje se u dokumentima američkih obavještajaca

Prigožin je prenio prijedlog svojim kontaktima u ukrajinskoj vojno-obavještajnoj upravi, s kojima je održavao tajnu komunikaciju tokom rata, pokazuju dosad nepoznati dokumenti američkih obavještajnih službi koji su procurili na platformu za grupni chat Discord.

Prigožin je u javnom sukobu s ruskim vojnim zapovjednicima, za koje tvrdi da nisu uspjeli opremiti i opskrbiti njegove snage, vitalne za ratne napore Moskve. Ali on je također saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji bi Prigožinovu ponudu da zamijeni živote Wagnerovih boraca za ruske vojnike mogao smatrati izdajom, piše The Washington Post.

Dokument koji je procurio ne pojašnjava koje je položaje ruskih trupa Prigožin ponudio otkriti.

Kijev odbio Prigožinovu ponudu

Dva ukrajinska dužnosnika potvrdila su da je Prigožin nekoliko puta razgovarao s ukrajinskom obavještajnom upravom poznatom kao HUR. Jedan je dužnosnik rekao da je Prigožin više puta iznio ponudu u vezi s Bahmutom, ali da ju je Kijev odbio jer dužnosnici ne vjeruju Prigožinu i smatraju da bi njegovi prijedlozi mogli biti neiskreni. Jedan američki dužnosnik također je upozorio da u Washingtonu postoje slične sumnje o Prigožinovim namjerama.

U nedavnom intervjuu za The Washington Post , ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nije želio potvrditi kontakte s Prigožinom: "Ovo je pitanje vojne obavještajne službe". Ukrajinski čelnik također se usprotivio javnom objavljivanju povjerljivih informacija i rekao kako vjeruje da je curenje informacija išlo u korist Rusiji.

Prigožin je frustriran teškom borbom u Bahmutu

Ali nema rasprave o Prigožinovoj gorkoj frustraciji teškom borbom u Bahmutu. Žalio se, javno i privatno, da rusko Ministarstvo odbrane nije njegovim borcima dalo municiju i druge resurse koji su im potrebni za uspjeh. Bahmut, grad u istočnoj Ukrajini, bio je poprištem vjerovatno najkrvavijih borbi u ratu. Tokom prošlih nekoliko mjeseci, u borbama na gradskim ulicama ukrajinske i ruske snage imale su velike gubitke.

Prigožin je obećao da će preuzeti kontrolu nad gradom do 9. maja, na vrijeme za proslavu Dana pobjede, a nedavno je javno zaprijetio da će povući svoje snage iz borbe.

Šef Wagnera je sve veći problem za rusko Ministarstvo odbrane

Drugi dokumenti koji su procurili otkrivaju da se dužnosnici ruskog Ministarstva odbrane privatno pitaju kako odgovoriti na Prigožinove kritike učinka vojske i njegove zahtjeve za više resursa, za koje su očito priznali da nisu nelegitimne pritužbe. Dokumenti također govore o borbi za moć između Prigožina i najviših dužnosnika, uključujući ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua.

U tom napetom okruženju, Prigožin je održavao tajnu komunikaciju s ukrajinskom obavještajnom službom koja osim telefonskih poziva uključuje i osobne sastanke s oficirima HUR-a u neodređenoj zemlji u Africi, navodi se u jednom dokumentu. Wagnerove snage osiguravaju nekoliko vlada na tom kontinentu.

Američki obavještajni podaci pokazuju da Prigožin žali zbog velikih gubitaka njegovih snaga i poziva Ukrajinu da snažnije udari na ruske trupe.

Prema jednom dokumentu, Prigožin je rekao ukrajinskom obavještajnom oficiru da ruska vojska ima problema sa zalihama minicije. Savjetovao je ukrajinskim snagama da napadnu granicu Krima, koji je Rusija nezakonito anektirala, dok je moral ruske vojske bio nizak.

Izvještaj se također pozivalo na druge obavještajne podatke, ističući da je Prigožin bio svjestan pada morala među Wagnerovim snagama i da su neki od njegovih boraca odbili naredbe za borbenim rasporedom u području Bahmuta pod jakom vatrom, iz straha da će pretrpjeti više gubitaka.

U ratnim uvjetima nije neobično da suprotstavljene strane održavaju neki oblik komunikacije. A dokumenti ne otkrivaju Prigožinovu namjeru u razgovorima sa svojim bivšim neprijateljima u Ukrajini. U intervjuu je ukrajinski dužnosnik okarakterizirao kontakte u duhu "držati prijatelje blizu, a neprijatelje još bliže".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...