KAKO ČITATI SIGNALE: Jeste li čuli za pravilo "80-20", tajnu dobrog ljubavnog života? Čini se da je bilo davno kada je...

(...) samo jedan poljubac bio dovoljan da označi početak ljubavne veze.

  • Jeste li znali

  • 17. Maj 2023  17. Maj 2023

  • 0

Zajedno ili ne? Kako čitati signale? Možda pitati? Samo razmišljanje o ovoj temi može zadati glavobolju. Stručnjaci za takozvana „zabavljanja” savjetuju primjenu takozvanog pravila 80-20, piše Novi list.

Pravilo je jednostavno - potencijalnom partneru treba da posvetite 20 posto svog vremena, dok ostatak vremena treba da vidite šta se dešava zauzvrat. Time potencijalnom partneru dajemo mogućnost da pokaže da li je zainteresovan i da li na osnovu toga treba više ulagati u vezu. Ako ne dobijete ništa zauzvrat i teško je na drugoj strani, imate svoj odgovor. Koliko god da je surov, znate da na drugoj strani nema interesa. Ako i druga strana želi da vam posveti vrijeme, onda znate da ste na dobrom putu.

Ovo pravilo se takođe naziva Paretov princip prema Vilfredu Paretu. Vilfredo je bio italijanski ekonomista, sociolog i politički teoretičar koji je živio od 1848. do 1923. godine. Pareto je najpoznatiji po svom doprinosu ekonomiji, posebno razvoju Paretovog principa ili pravila 80-20. Njegova vladavina nema nikakve veze sa ljubavnim odnosima, već opisuje nepravilnost u raspodjeli bogatstva ili rezultate nekog događaja. Prema ovom principu, oko 80% rezultata dolazi od samo 20 posto uzroka. Naprimjer, 80 odsto bogatstva u društvu obično pripada samo 20 posto najbogatijih pojedinaca.

Kada je riječ o ljubavnim vezama, pravilo 80-20 prvenstveno se odnosi na vrijeme i trud uložen u izgradnju veze. Zdrava i uspješna veza se ne može postići ako samo jedna osoba ulaže, dok druga ne radi ništa.

Stoga, ako sljedeći put niste sigurni u kom pravcu se razvija nova veza, izračunajte svoje vrijeme uloženo u to. Povucite se i sačekajte reakciju druge osobe. Tako ćete odmah znati na čemu ste.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...