PRIPREMA, POZOR, KRENITE - SAD: Osam savjeta kako jesti zdravije i to bez ikakvog odricanja

Najteže je krenuti, rečenica je s kojom će se složiti većina ljudi. Bilo da se radi o nekom dnevnom zadatku, odlasku na posao, vježbanju ili skidanju kilograma, doista je najteže napraviti taj prvi korak.

  • Zdravlje

  • 20. Maj 2023  20. Maj 2023

  • 0

Baš zato uvijek krećemo od ponedjeljka, od Nove godine ili od sljedećeg prvog u mjesecu...

Proces mršavljenja individualno je putovanje, ali pravilo koje kaže da trebamo imati uravnoteženu prehranu i biti fizički aktivni univerzalna je istina koja vrijedi za sve ljude. Iako zvuči vrlo jednostavno, početi jesti zdravije zapravo je najveći izazov.

U nastavku možete pročitati osam jednostavnih savjeta koji će vam pomoći da krenete - sada:

1. Naučite razliku između gladi i apetita

Apetit je psihološka potreba za hranom i često ga miješamo s osjećajem gladi. Ako ne počnemo jesti svaki put kad imamo apetit, to će zasigurno biti kvalitetan početak koji će kasnije donijeti rezultate.

2. Nemojte hranu držati na stolu

Večer je najizazovniji dio dana što se tiče nesmotrenog grickanja. Ako ste upalili Netflix, a na stol stavili slatkiš ili grickalicu, vjerojatno ćete za njome i posegnuti.

3. Gledajte u svoj obrok

U današnje vrijeme većina ljudi jede uz film, seriju ili društvene mreže. Ako jedete usput, vjerojatno ćete pojesti puno više nego da se koncentrirate na hranu i količinu koju unosite u organizam.

4. Prije svakog obroka popijte čašu vode

Dokazano je da će čaša vode neposredno prije obroka pomoći u kontroli količine hrane koju ćemo unijeti u organizam, odnosno stvorit ćemo osjećaj sitosti i pojesti manje nego što bismo pojeli inače. Umjesto da popijete vodu, možete uz obrok pojesti i veću količinu salate.

5. Nemojte preskakati doručak

Zdrav doručak bogat vlaknima zasigurno će pomoći u mršavljenju. Po jutru se dan poznaje, poznata je uzrečica, koja je primjenjiva u ovom kontekstu. Istraživanja su pokazala da ćemo nakon zdravog doručka vjerojatnije cijeli dan jesti zdraviju hranu.

6. Smanjite unos zasićenih masti i šećera

Ne morate se odreći hrane koju volite, ali generalnu zdravstvenu sliku možete popraviti ako smanjite unos zasićenih masnih kiselina i rafiniranih šećera.

7. Pazite šta pijete

Ako prestanete piti sokove, a posebno one gazirane i zamijenite ih vodom i nezaslađenim čajevima, zasigurno ćete vidjeti rezultate nakon nekog vremena. Osjećat ćete se bolje i zdravije, a to će vas potaknuti da nastavite u tom smjeru. Također, alkohol i mršavljenje ne idu zajedno pa biste trebali kontrolirati unos alkohola ili birati alkohol koji sadrži manje kalorija, poput bijelog ili crnog vina. Usporedbe radi, u 100 ml džina ima oko 230 kalorija, dok u 100 ml bijelog vina ima 80.

8. Pronađite motivaciju

Pronaći motivaciju možda i nije tako velik problem kao zadržati je. Ako ste mladi, vjerojatno se želite osjećati lijepo i zdravo u svojoj koži. ako ste u godinama, vjerojatno želite s lakoćom trčati za svojim unucima. Svatko od nas treba pronaći unutarnju motivaciju i okrenuti se zdravijem načinu života.

(Zadovoljna.hr) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...