LET ZA POVIJEST: SpaceX lansirao prve saudijske astronaute na Međunarodnu svemirsku stanicu, imaju zadatak...

Četveročlani tim trebao bi izvesti 20-ak eksperimenata tokom boravka na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

  • HiTec

  • 22. Maj 2023  

  • 0

Druga privatna misija na Međunarodnu svemirsku stanicu lansirana je u nedjelju, a u misiji su po prvi put bili Saudijka, muslimanka i Arapkinja koja će letjeti u svemir Rayana Bernawi i prvi saudijski astronaut Ali Al-Qarni.

Raketa SpaceX Falcon 9 poletjela je u nebo iz svemirskog centra Kennedy na istočnoj obali Floride u misiji koju je organizovala kompanija Axiom Space.

Saudijce Rayanu Barnawi i Ali Al-Qarni prate još dva člana posade i to bivša NASA-ina astronautkinja Peggy Whitson i američki poduzetnik John Shoffner, navodi France 24.

Posada bi trebala provesti oko 10 dana na Međunarodnoj svemirskoj stanici, gdje bi trebali stići u ponedjeljak oko 9.25.

Četveročlani tim trebao bi izvesti 20-ak eksperimenata tokom boravka na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Jedan od njih uključuje proučavanje ponašanja matičnih stanica u uslovima bez gravitacije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...