BEZ ŠEĆERA I KONZERVANSA: Najlakši recept za domaći džem od jagoda; S obzirom na to da ne sadrži...

(...) šećer koji inače služi kao prirodni konzervans, sklon je kvarenju ako se ne drži na hladnom mjestu i ne pojede u što kraćem roku.

  • Gastro

  • 23. Maj 2023  23. Maj 2023

  • 0

Sezona je jagoda, a osim u svježem izdanju, te crvene slatkice neodoljive su i u džemu.

Donosimo recept za domaći džem od jagoda koji ne sadrži ni šećer ni konzervanse, a toliko ga je lako napraviti da će uspjeti i početnicima u kuhinji.

Sastojci za džem od jagoda bez šećera i konzervansa:

1 kg jagoda

60 ml limunova soka

3 kašičice naribane korice limuna

70 g meda

Postupak za džem od jagoda:

1. Očišćene jagode usitnite ili ih pasirajte, a zatim ih stavite u dublju posudu.

2. Dodajte ostale sastojke: naribanu koricu limuna, sok od limuna i med. Dobro promiješajte i stavite kuhati na srednje jakoj vatri uz često miješanje.

3. Kada je smjesa dovoljno gusta, odnosno kada se pojave balončići, nakon otprilike 35 do 45 minuta kuhanja, džem je gotov i nakon hlađenja spreman za konzumaciju.

Džem čuvajte u frižideru i pojedite ga unutar dvije sedmice. S obzirom na to da ne sadrži šećer, koji inače služi kao prirodni konzervans, sklon je kvarenju ako se ne drži na hladnom mjestu i ne pojede u što kraćem roku.

(Zadovoljna.hr) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...