I NE UPADAJTE U ZAMKU: Ovo je 10 simptoma koji mogu najaviti infarkt - nemojte ih ignorirati

Simptome koji mogu najaviti srčani udar lako je ignorirati i pripisati nekom drugom stanju poput stresa ili umora. Vrlo je važno ne upasti u zamku.

  • Zdravlje

  • 25. Maj 2023  25. Maj 2023

  • 0

Srčani udar obično dolazi iznenada i ljudi često misle kako nisu mogli učiniti ništa da ga spriječe. Ipak, obratite li pozornost na neke simptome, koji smo skloni pripisati drugim stanjima, možete si spasiti život.

Naravno, i uredniji život - bez cigareta, loše hrane i sjedilačkog načina života - može uvelike pomoći.

Prema Svjetskoj kardiološkoj federaciji, najmanje 80 posto prijevremenih smrti zbog bolesti srca i krvnih žila može se izbjeći promjenom životnih navika.

Bolesti srca i kardiovaskularne bolesti najčešći su uzrok smrtnosti u svijetu, a očekuje se da će do 2030. godine taj broj porasti sa sadašnjih 17,5 miliona do 23 miliona godišnje.

Ponekad simptome srčanih problema, od kojih je među najčešćima infarkt miokarda (srčani udar) nije lako prepoznati jer ih pripisujemo pokvarenom želucu, umoru ili boli u mišićima.

Zato naučite prepoznati simptome koji upućuju na probleme sa srcem kako ne bi bilo prekasno.

1. Tjeskoba

Srčani udar može uzrokovati intenzivnu tjeskobu. Osobe koje su preživjele infarkt primijetile su kako su se čudno osjećale prije samog srčanog udara, kao da očekuju neku strašnu nevolju.

2. Neugoda u prsima

Bol ili nelagoda u prsima čest je i klasični simptom srčanog udara. Bol je obično locirana u središtu prsne kosti ili malo ulijevo i može se osjetiti kao pritisak. Pacijenti osjećaju kao da im je “slon sjeo na prsa”, objašnjava dr. Jean McSweeney začetnica istraživanja simptoma srčanih bolesti kod žena. Iako nije svaka bol u prsima simptom za srčani udar nije zgorega provjeriti kod liječnika, pogotovo ako se ponavlja ili je u kombinaciji s ostalim simptomima. Treba znati i kako muškarci i žene boluju od različitih simptoma srčanih bolesti.

3. Kašalj

Neprestano kašljanje može biti simptom zatajenja srca, rezultat nakupine tekućine u plućima. Ponekad je moguć i krvavi kašalj.

4. Umor

Posebno kod žena, neobičan umor se može primijetiti za vrijeme srčanog udara, jednako kao i nekoliko dana prije samog udara. Konstantni umor nemojte uvijek pripisati proljetnom umoru, obavezama ili nečem trećem. Javite se svom liječniku.

5. Mučnina i gubitak apetita

Osjećaj mučnine, slabosti u želucu i povraćanje nisu rijetki kada je u pitanju srčani udar. Abdominalno oticanje povezano s ovim srčanim problemom može utjecati i na apetit.

6. Bol u drugim dijelovima tijela

U većini slučajeva, bol počinje u prsima i širi se na ramena, ruke, laktove, leđa, vrat, čeljust i trbuh. Međutim, moguć je izostanak boli u prsima, a da se ona javi u drugim dijelovima tijela. Jednako tako, ovisno o dijelu srca koje je pogođeno srčanim udarom, pacijent može osjetiti bol u lijevoj ili desnoj ruci.

7. Brz ili nepravilan puls

Liječnici tvrde kako povremeno preskakanje otkucaja srca ne mora biti zabrinjavajuće, ali ubrzani ili nepravilni puls, pogotovo ako je popraćen vrtoglavicom ili osjećajem slabosti i gubitkom daha, može biti znak problema sa srcem.

8. Znojenje

Ako vas je oblio hladan znoj usred neke nezahtjevne radnje, kao što je gledanje televizije ili čitanje novina, moguće je da je nastupio srčani udar.

9. Oticanje

Srčani udar može uzrokovati nakupljanje tekućine u tijelu, što uzrokuje oticanje stopala, gležnjeva, nogu ili trbuha. Obratite pozornost na naglo debljanje, ali i na gubitak apetita.

10. Slabost

Neke osobe mogu osjećati jaku i neobjašnjivu slabost nekoliko dana prije samog srčanog udara, jednako kao i za vrijeme samog infarkta. Ako osjećate veliki napor kod jednostavnih aktivnosti kao i za vrijeme samog infarkta. Ako osjećate veliki napor kod jednostavnih aktivnosti kao što je hodanje, kontaktirajte liječnika.

(Ordinacija.hr) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...