SINDIKATI ZAVAPILI NAKON UKIDANJA VANREDNOG STANJA KOJEG JE UVELA VLADA RS ZBOG KORONAVIRUSA: Radnici zbog dugova ostali bez zdravstvenog osiguranja

Mnogi radnici, ali i osiguranici, zbog nagomilanih dugova ostali su bez zakonom propisanog prava na zdravstveno osiguranje.

  • Društvo

  • 02. Jun. 2023  

  • 0

Nakon prestanka važenja vanrednog stanja zbog virusa korona, koj je Vlada Republike Srpske ukinula 18. maja, prestalo je i obavezno zdravstveno osiguranje za sve građane, prenosi BN televizija.

Mnogi radnici, ali i osiguranici, zbog nagomilanih dugova ostali su bez zakonom propisanog prava na zdravstveno osiguranje.

Neophoda posjeta ljekaru, redovna kontorla ili hitno liječenje mnoge je ove sedmice šokiralo, jer su sve to morali da plate iz svog džepa ili na pregled uopšte nisu primljeni, sve zbog uskraćenog zdravstvenog osiguranja koje im po zakonu pripada, a koje preduzeća nisu uplatila. Jedno od njih je i javno preduzeće Šume Srpske.

„Mi nemamo zdravstveno osiguranje. Znači kako je ukinuta vanredna situacija zbog korona virusa, ni jedan radnik Šuma nema zdravstveno osiguranje 4900 radnika. Naši penzioneri ne mogu da se penzionišu zato što nemaju uplaćene doprinose za staž“, istakla je predsjednik Sindikata radnika Šuma Republike Srpske Ljilja Čobanović.

Oslanjajući se na vanredno stanje mnoga javna preduzeća suočila su se s problemom nedostatka sredstava da zaposlenim plaćaju zdravstveno osiguranje, iako u Fondu podsjećaju da uslov za korišćenje prava na zdravstvenu zaštitu na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja jeste redovna uplata doprinosa, bez izuzetaka.

Isto su potvrdili i iz Poreske uprave. Da apsurd bude veći, oni koji nas liječe, ne mogu da se liječe, jer zdravstvene ustanove grcaju u dugovima.

„Poslodavac je dužan da uplati doprinose za penziono i zdravstveno osiguranje. Toga smo mi svjesni tek onda kada odlazimo u penziju ili kada potražujemo neke obaveze, odnosno privilegije, koje nam pruza zdravstveno i PIO osiguranje. Tek tada znamo da li je nešto uplaćeno ili nije.kontrola nad uplatama doprinosa je Poreska uprava, a za kontrolu provođenja zakona je Ministarstvo finansija, znači kadija te tuži, kadija ti sudi. Ako se poštuje zakon koji je donesen, tada ne bi bilo nikakvih problema“, kazao je Dr Slobodan Prtilop, predsjednik Izvršnog odbora komore doktora medicine Republike Srpske.

Da nisu samo radnici oštećeni ovim propustom, objašnjava i ratni vojni invalid Simeun Bukejlović iz Doboja, kome je liječenje neophodno, a zdravstveno osiguranje mu nije uplaćeno. Bukejlović postavlja pitanje kako je moguće da oni koji su branili Srpsku, nemaju ni minimalna prava. Kaže naš predsjednik nam uzima zadnje iz usta.

„Do sad sam imao besplatno liječenje, kad sam došao u utorak kod ljekara, ljekar mi reče – gospodine vi nemate zdravstveno osiguranje. Kažem gdje da idem, kaže isi u PIO. U PIO-u kažu mi nismo nadležni za to, idi u boračku. Došao sam u Boračku, kaže jeste deseta ste grupa invalida i kažem ja nije bitno koja sam grupa, ja sam ranjen u ime ove države.da sam ranjen i ime druge države, možda bi imao bolji status, nego što sam ranjen u ime druge države. I onda mi je ova iz Boračke dala koje dokumente ja treba da povadim, osam stavki da joj donesem i da pošalje ona za Banjaluku“, rekao je Bukejlović.

Svako preduzeće je znalo kolki je iznos dugovanja. Ono ne pripada direktorima nego preduzeću, naglašava bivši ministar zdravlja Slobodan Stanić. On ističe da su sredstva usmjeravana na sve drugo osim na obaveze za osiguranje.

„Svi se pozivaju da su to nečiji tuđi dugovi, a nema dugova da pripadaju ovom ili onom direktoru, dug je jedan i glasi na ustanovu. Ustanova je znala kada je potpisivala reprogram da će jednom morati platiti ta sredstva, odnosno svake godine po tom reprogramu ima tačan iznos sredstava koji se mora izmiriti, ali očigledno da im je daleko preče i isplativije da ta sredstva usmjeravaju u drugu stranu“, kazao je Stanić.

Zbog velikog broja pritužbi i nemogućnosti liječenja, reagovala je Vlada, pa je tako premijer Radovan Vištović zatražio od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite da u saradnji sa Fondom zdravstvenog osiguranja omoguće da građani Srpske, koji su ostali bez zdravstvenog osiguranja poslije ukidanja vanredne situacije, mogu koristiti prava iz oblasti zdravstvene zaštite na prelazni period do 60 dana, kako bi radnici mogli da se usklade sa obavezama koje nalaže Zakon o zdravstvenoj zaštiti, saopšteno je iz Vlade.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...