INDEX PODSJEĆA: Prošlo je deset mjeseci od smrti Vladimira Matijanića, institucije i dalje šute

Ostaje činjenica da je Matijanić umro u popodnevnim satima 5. avgusta prošle godine nakon što je danima tražio pomoć splitskih liječnika, a hitna pomoć ga je odbila odvesti u bolnicu. Niko zbog toga do danas nije odgovarao. 

  • Regija

  • 05. Jun. 2023  

  • 0

I dalje nije okončana istraga oko okolnosti smrti novinara Vladimira Matijanića, a već dva mjeseca Općinsko državno odvjetništvo u Splitu ne odgovara na upite Indexa u kojoj je fazi slučaj Matijanić.

Index podsjeća kako se radi o kaznenom predmetu koji se vodi protiv nepoznatih počinitelja zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela nesavjesnog liječenja.

"Moj sin je žrtva zdravstvenog sustava i nebrige nekih zdravstvenih djelatnika prema čovjeku koji je bio nemoćan i ničim ih nije htio posebno uznemiravati, duboko do kraja vjerujući u odgovornost, stručnost i ljubav prema ljudima", stajalo je u pismu majke Vladimir Matijanića, Dunje, koje je pročitano na ceremoniji dodjele nagrada Hrvatskog novinarskog društva. Naime, Matijanić je prije mjesec dana dobio priznanje za životno djelo. 

Nastaviti borbu da krivci odgovaraju pred zakonom

"Molim vas i nadam se da ćete nastaviti borbu da krivci odgovaraju pred zakonom i da ćete se zauzeti pisati kad god bude moguće kako njegova smrt ne bi bila tek običan slučaj epidemije i koronavirusa jer to nije istina", rekla je prilikom dodjele te nagrade Matijanićeva partnerica Andrea Topić. 

Prošle sedmice na više lokacija u Splitu oblijepljeni su papiri na kojima piše: "300 dana bez odgovora. Tko je ubio Vladimira Matijanića?! Zna se!?".

Ministarstvo zdravstva koje vodi HDZ-ov Vili Beroš i danas se poziva na stručno mišljenje koje je javno predstavljeno na konferenciji za medije 24. avgusta 2022. godine, koje nije utvrdilo nepravilnosti u slučaju smrti kolege Matijanića. Bila je riječ o povjerenstvu koje je oformio Beroš i koje nije razmatralo sve činjenice vezane za ovaj slučaj. 

"Sustav pruža adekvatnu zdravstvenu skrb svim pacijentima kojima je ona potrebna"

Povjerenstvo nije razmatralo činjenicu da je nedostajalo lijekova koji su mogli pomoći Matijaniću pa do telefonskih razgovora koje je Matijanić vodio sa zdravstvenim osobljem te druge ozbiljne propuste i greške. U tom ministarstvu tako misle i danas. 

"Zdravstveni sustav bio je potpuno na raspolaganju Matijaniću", stajalo je u posebnom velikom saopćenju Ministarstva zdravstva koje je objavljeno u aprilu ove godine, osam mjeseci nakon Matijanićeve smrti.  

"Hrvatski zdravstveni sustav pruža adekvatnu zdravstvenu skrb svim pacijentima kojima je ona potrebna", naglašava se u tom sapćenju. 

Ostaje činjenica da je Matijanić umro u popodnevnim satima 5. avgusta prošle godine nakon što je danima tražio pomoć splitskih liječnika, a hitna pomoć ga je odbila odvesti u bolnicu. Niko zbog toga do danas nije odgovarao. 

Nije dobio ni adekvatan pregled niti mu je omogućena hospitalizacija 

Četiri dana prije smrti Matijanić je tražio pomoć liječnika, no ne samo da nije bio hospitaliziran, nego u tom vremenu nije bio ni adekvatno pregledan. Zdravstvena inspekcija još je u avgustu prošle godine utvrdila niz nepravilnosti u slučaju Matijanić, uz zaključak da nepravilnost nije bila ključna za smrt. Isto je utvrdilo i Beroševo povjerenstvo. 

Komora medicinskih sestara zbog nedostatne dokumentacije odlučila je da neće pokretati postupak protiv medicinskog osoblja u slučaju Matijanić. Hrvatska liječnička komora utvrdila je da nisu učinjeni stručni propusti liječnika koji se mogu povezati s nepovoljnim tokom bolesti covid-19 od koje je preminuo Matijanić.  

Matijanić je iza sebe ostavio audiozapise, među kojima je i zapis razgovora s dežurnim liječnikom koji mu je bahato poručio da se javi za pet dana, jedva mu dajući da dođe do riječi. Šef KBC-a Julije Meštrović rekao je da u tim razgovorima nije bilo stručne pogreške.  

"Događa se da neko premine"

"Događa se da netko premine", rekao je HDZ-ov šef splitske Hitne Leo Luetić objašnjavajući zašto hitna pomoć nije hospitalizirala Matijanića nakon prvog dolaska njegovoj kući, nego je pri drugom dolasku, sat i pol kasnije, konstatirala smrt.   

Danas, deset mjeseci od Matijanićeve smrti i dalje nemamo odgovor na pitanje kako Matijaniću, čovjeku s toliko ozbiljnih podliježućih bolesti koje su ga činile posebno rizičnim za težak oblik covida, nije pošlo za rukom da u četiri dana bude temeljito i adekvatno pregledan.

Istraga koju vodi Općinsko državno odvjetništvo i dalje nije gotova. I dalje traje administrativno dopisivanje, odnosno problemi proceduralne prirode između Općinskog državnog odvjetništva iz Splita i Medicinskog fakulteta u Zagrebu, koje je trebalo dostaviti multidisciplinarno vještačenje o okolnostima smrti Matijanića. To vještačenje je bilo gotovo još krajem veljače ove godine. 

Vladimir Matijanić umro je u petak, 5. kolovoza, u popodnevnim satima nakon što je danima tražio pomoć splitskih liječnika, a hitna ga je odbila odvesti u bolnicu. Matijanić je imao Sjogrenov sindrom (autoimunu bolest veziva) i intersticijsku bolest pluća te se sumnjalo na još dvije autoimune bolesti. Obolio je i od covida.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...