"VLAST POKUŠAVA SVE ZATAŠKATI": Šest mjeseci od smrti novinara Vladimira Matijanića, HND najavljuje protest

Navode da ni nakon šest mjeseci nije pokrenut službeni postupak, niko nije smijenjen niti je iko odgovarao, čak ni na disciplinskim ili etičkim odborima.  

  • Regija

  • 12. Jan. 2023  12. Jan. 2023

  • 0

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) organizira protest koji će se održati šest mjeseci od tragične smrti Indexovog novinara Vladimira Matijanića. Protest će najaviti na konferenciji za medije koja će se održati u subotu s početkom u 11 sati.

"I dalje ustrajemo na zahtjevima postavljenima sredinom rujna 2022. u peticiji koju je potpisalo gotovo 5000 građana: da novo, nezavisno povjerenstvo provede izvide i utvrdi postoje li propusti u liječenju kolege Matijanića, odnosno propusti u radu medicinskih djelatnika i njihovih nadređenih, te smjenu ministra zdravstva Vilija Beroša jer je očito da se vlast trudi zataškati okolnosti novinarove smrti", piše HND.

"Nito nije smijenjen niti je iko odgovarao"

Navode da ni nakon šest mjeseci nije pokrenut službeni postupak, niko nije smijenjen niti je iko odgovarao, čak ni na disciplinskim ili etičkim odborima.  

Podsjećaju i da je zdravstvena inspekcija još u avgustu prošle godine utvrdila niz nepravilnosti u slučaju Matijanić, no posebno povjerenstvo Ministarstva zdravstva, koje je oformio i dalje aktuelni ministar Beroš, postupajući po tom inspekcijskom nalazu, zaključilo je početkom septembra kako nije bilo većih nepravilnosti.

"Nisu uzeli izjave svjedoka ni svu dokumentaciju"

"Povjerenstvo nije uzimalo izjave svjedoka ni ukupnu medicinsku dokumentaciju, a nitko nije pozvan na odgovornost zbog nedostatka lijeka koji je Matijaniću mogao spasiti život. Umjesto toga, Beroševo povjerenstvo hladno je zaključilo, sasvim pogrešno, da je Matijanić bio 'nemaran pacijent'", piše HND.

"HND će i dalje biti za petama vlastodršcima koji se ovako nehumano obračunavaju s mrtvim čovjekom čiju smrt nose na savjesti jer ovo što se dogodilo Matijaniću događa se svakodnevno ljudima koji traže liječničku pomoć od zapuštenog zdravstvenog sustava u Hrvatskoj", navodi se.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...