BIO JE NOVINAR INDEX-a: DORH odbacio prijavu za nesavjesno liječenje Vladimira Matijanića

Temeljem toksikološkog nalaza vještačenja krvi, sudsko-medicinskog vještačenja, multidisciplinarnog medicinskog vještačenja Medicinskog fakulteta u Zagrebu i inspekcijskog nadzora Ministarstva zdravstva, odvjetništvo tvrdi da nije bilo većih propusta u liječenju Vladimira Matijanića te da hospitalizacija ne bi spriječila smrtni ishod.

  • Regija

  • 08. Dec. 2023  

  • 0

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu odbacilo je kaznenu prijavu protiv niza osoba za nesavjesno liječenje Vladimira Matijanića, piše Index.hr.

Temeljem toksikološkog nalaza vještačenja krvi, sudsko-medicinskog vještačenja, multidisciplinarnog medicinskog vještačenja Medicinskog fakulteta u Zagrebu i inspekcijskog nadzora Ministarstva zdravstva, odvjetništvo tvrdi da nije bilo većih propusta u liječenju Vladimira Matijanića te da hospitalizacija ne bi spriječila smrtni ishod.

Nema dokaza da bi mu pomogao lijek Remdesivir

Općinsko državno odvjetništvo ne može sa sigurnošću reći je li lijeka Remdesivir bilo u bolnici, no ne može sa sigurnošću utvrditi ni stvarnu korisnost i učinkovitost tog lijeka te bi li njegova primjena promijenila klinički tijek i ishod liječenja Vladimira Matijanića. 

Utvrđeno je da komunikacija koju je Matijanić vodio s djelatnicima splitske bolnice, liječnikom Opće prakse i Hitne pomoći nije upućivala na hospitalizaciju. Navodi se i da je tim hitne pomoći koji je prvi put došao u Matijanićev dom ispravno zaključio da nema potrebe za hospitalizacijom te da mu je ispravno dan lijek Solu-Medrol. Tvrde i da su i prvi i drugi dolazak hitne pomoći bili po protokolu. 

Sve je bilo po protokolu

"Između prvog i drugog dolaska Hitne pomoći, unutar 1,5 sati došlo je do naglog pogoršanja općeg stanja i smrti Vladimira Matijanića. Takva nagla smrt vezana uz Covid opisana je u literaturi", stoji u obrazloženju odbacivanja kaznene prijave.  "U 13.07 bolesnik je bio vitalno stabilan te u tom trenutku nije imao indikacije za bolničko liječenje", piše DORH.

"U provedenom dokaznom postupku utvrđeno je da su prema pokojnom Vladimiru Matijaniću od 2. do 5. kolovoza 2022. primjenjivane odgovarajuće metode i postupci liječenja te nije utvrđen propust koji bi se mogao dovesti u uzročno posljedičnu vezu s pogoršanjem bolesti ili smrću", glavni je zaključak Općinskog državnog odvjetništva u Splitu. 

Općinsko državno odvjetništvo utvrdilo je i da je Matijanić imao termin za cijepljenje 11. svibnja prošle godine, no tada se nije cijepio, te da mu liječnica nije rekla da se ne cijepi, već je "samo prolongirala zakazano cijepljenje". 

"Ovu privremenu odgodu cijepljenja predlagala je punih godinu dana prije nego što je Matijanić obolio od Covida", stoji u dokumentu Općinskog državnog odvjetništva. 

Četiri dana prije smrti nije imao ni adekvatan pregled niti je primljen u bolnicu

Podsjetimo, Vladimir Matijanić umro je u petak, 5. kolovoza, prošle godine u popodnevnim satima nakon što je danima tražio pomoć splitskih liječnika, a hitna ga je odbila odvesti u bolnicu. Matijanić je imao Sjogrenov sindrom (autoimunu bolest veziva) i intersticijsku bolest pluća te se sumnjalo na još dvije autoimune bolesti. Obolio je i od covida.

Činjenica je da je Matijanić od utorka do petka tog kobnog tjedna tražio pomoć splitskih liječnika. U ta četiri dana ne samo da nije bio hospitaliziran nego nije dobio ni adekvatan zdravstveni pregled. Primljen je na Hitnom prijemu splitske Infektologije 2. kolovoza, kamo je došao sa simptomima covida, no otpušten je kući.

Dva dana kasnije, 4. i 5. kolovoza, na dan smrti, više je puta zvao splitsku Infektologiju i medicinskim djelatnicima izgovorio sve dijagnoze koje ima te im je rekao da nema snage napraviti ni nekoliko koraka. "Javite se za pet dana ako ne bude bolje" i "pišajte u lonac pored kreveta" savjeti su koje je, među ostalima, dobio od splitskih medicinskih djelatnika.

Matijanić je 5. kolovoza ekipu hitne pomoći koja je došla u njegov dom na intervenciju tražio da ga hospitalizira, no ostavili su ga kod kuće. Objasnili su mu da ima "normalne simptome covida". Isti tim hitne pomoći došao je sat i pol kasnije te ga je neuspješno reanimirao i na kraju proglasio smrt.

Zdravstvena inspekcija još je u kolovozu prošle godine utvrdila niz nepravilnosti u slučaju Matijanić uz zaključak da nepravilnost nije bila ključna za smrt. "Zdravstveni sustav funkcionira", bio je glavni zaključak povjerenstva Ministarstva zdravstva, koje je postupalo nakon inspekcijskog nalaza.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...