KRVAVE BORBE U UKRAJINI: Procurila dramatična snimka predaje ruskog vojnika... (VIDEO)

Vojnik se tada zaustavlja i pokušava komunicirati s dronom gestama ruku.

  • Evropa

  • 15. Jun. 2023  15. Jun. 2023

  • 0

Institut za proučavanje rata citirao je zamjenicu ukrajinskog ministra odbrane Hannu Maliar koja je 14. juna rekla da su ukrajinske trupe napredovale, napredujući između 200 do 500 metara u neodređenim sektorima Bahmutske fronte i 300 do 350 metara u neodređenim dijelovima Zaporožja smjer.

ISW je također primijetio da ukrajinske snage nastavljaju protunapade na sjeverozapadnu, sjeveroistočnu i jugozapadnu periferiju Bahmuta. Ukrajinski i ruski izvori dodatno su izvijestili da su se borbe nastavile u zapadnoj Donjeckoj oblasti, osobito oko Makarivka (izravno južno od Velyke Novosilke), te u zapadnoj Zaporožskoj oblasti južno od Orihiva.

ŠIRI SE SNIMKA PREDAJE RUSKOG VOJNIKA

Ukrajinske snage poštedjele su život ruskom vojniku kada se predao dronu na bojnom polju samo nekoliko trenutaka prije nego što su ga njegovi operateri htjeli ubiti, potvrdio je ukrajinski zapovjednik za CNN. Snimka dronom iz jedinice ukrajinske 92. mehanizirane brigade, koju je objavio Wall Street Journal, prikazuje predaju koja se odvijala u rovu u istočnom gradu Bahmutu u maju

U izjavi za CNN, Jurij Fedorenko, zapovjednik divizije jurišnih bespilotnih letjelica “Ahil” 92. brigade, potvrdio je da se predaja dogodila.

“Kada je shvatio da će umrijeti, odbacio je strojnicu u stranu, podigao ruke i rekao da se više neće boriti”, rekao je Fedorenko. “U to vrijeme smo imali 'kopter s eksplozivom spreman da ga eliminiramo. Ali budući da je neprijatelj bacio oružje i pokazao da će se predati, odlučeno je da mu se izda zapovijed da se preda.”

Čini se da video prikazuje ruskog vojnika kako bježi ispred ukrajinskih jurišnih letjelica u rovovima bojnog polja u Bahmutu. Vojnik se tada zaustavlja i pokušava komunicirati s dronom gestama ruku.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...