HLADAN TUŠ ZA ŠEFA ZLOGLASNE GRUPE WAGNER: "Čestitam na zastavi u centru Bahmuta, ali, JEVGENIJ - OKRUŽEN SI..."

Ukrajina je u nedjelju objavila najnovije informacije o Bahmutu, a Oleksandar Sirski, zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga, rekao je da se ukrajinske snage približavaju "ciljanom okruženju" grada.

  • Svijet

  • 23. Maj 2023  

  • 4

Grupa Wagner, privatna vojska zloglasnih plaćenika koju je osnovao Jevgenij Prigožin, suočit će se s "katastrofom" u Ukrajini idućih dana jer su njihove snage okružene ukrajinskim borcima u Bahmutu, ustvrdio je u nedjelju umirovljeni general američke vojske Mark Hertling.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo je svoju "specijalnu vojnu operaciju" na Ukrajinu u februaru prošle godine s ciljem brze pobjede. No, nakon više od godinu dana borbi, borbe su i dalje koncentrirane u najistočnijim regijama zemlje jer ruske snage muku muče s brojnim problemima, uključujući i nedostatak motiviranih vojnika, piše magazin Newsweek.

Pritom je bitka za Bahmut, u regiji Doneck, dominirala dinamikom rata posljednjih mjeseci.

Borci grupe Wagner borili su se uz ruske regularne snage u Bahmutu u nadi da će Putinu donijeti simboličnu pobjedu nakon mjeseci stagnacije na bojišta. Ranije se smatralo da ova paravojna organizacija mijenja situaciju na bojištu u korist Kremlja, no mjeseci intenzivnih, izrazito krvavih borbi za Bahmut izrodili su nejasan rezultat i za Moskvu i za Kijev.

Prigožin je u subotu proglasio pobjedu u Bahmutu, objavivši na Telegramu da su njegove jedinice preuzele punu kontrolu nad gradom. Ipak, Ukrajina je odbacila tu tvrdnju, insistirajući na tome da se u gradu vode teške borbe i da njihove snage još uvijek kontroliraju njegove ključne aspekte.

Ukrajina je u nedjelju objavila najnovije informacije o Bahmutu, a Oleksandar Sirski, zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga, rekao je da se ukrajinske snage približavaju "ciljanom okruženju" grada.

U međuvremenu je Mark Hertling, koji je služio kao zapovjednik kopnene vojske Sjedinjenih Država u Europi i u Sedmoj armiji američkih oružanih snaga, odgovorio na najnovije ukrajinsko izvješće od nedjelje poslijepodne upozorenjem za Prigožina.

"Kao što su mnogi od nas više puta rekli, Prigožin nije profesionalni vojnik, a to nisu ni njegovi borci", napisao je Hertling na Twitteru. "Čestitam, Jevgenij, postavio si zastavu Wagnera u centar grada. I... okružen si", dodao je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...