VELIKI GUBICI AGRESORSKIH SNAGA: Rusi su kod Bahmuta upali u zamku...

Moskva tvrdi da su borbe bile žestoke otkako je započela protuofanziva.

  • Evropa

  • 11. Jul. 2023  11. Jul. 2023

  • 0

Ukrajina kaže da su njezine snage uhvatile ruske vojnike u zamku u razorenom istočnom gradu Bahmutu, gdje Ukrajinci napreduju u sklopu svoje protuofenzive. Ruski izvještaji o borbama kažu da su snage Moskve odbile ili zadržale ukrajinsko napredovanje na istoku i jugu.

General: Neprijatelj je uhvaćen u zamku

Više od 500 dana od početka ruske invazije, ukrajinska protuofanziva koja je započela početkom prošlog mjeseca usredotočila se na zauzimanje grupe sela na jugoistoku i napad na ruske snage koje drže Bahmut. Ukrajinski dužnosnici su jučer rekli da su napredovali u oba sektora.

"Bahmut. Neprijatelj je uhvaćen u zamku", rekao je general Oleksander Sirski, dodavši da se neprijatelje tjera iz njihovih položaja. Na jugu je general Oleksander Tranavski rekao da su ukrajinske snage u pokretu, a da su ruske tokom 24 sata izgubile stotine ljudi.

Rusi ne priznaju ukrajinski napredak

Ukrajinska vojska kazala je da su njezini pripadnici ponovno zauzeli 169 kvadratnih kilometara na južnoj bojišnici i 24 kvadratna kilometara oko Bahmuta otkako je započela protuofanziva. Reuters nije mogao potvrditi izvještaje s bojišnice, a Rusija nije priznala ukrajinske dobitke.

Moskva tvrdi da su borbe bile žestoke otkako je započela protuofanziva. Njene snage i dalje drže velike dijelove teritorija na istoku i jugu Ukrajine koje su zauzele nakon invazije. Ukrajina je zabilježila nove ruske napade na civilne lokacije.

Njene hitne službe su rekle da je u napadu na punkt za distribuciju humanitarne pomoći na jugoistoku poginulo sedam osoba, a da su dvije osobe ubijene u ruskom granatiranju na istoku. Rusija poriče da napada civilna područja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...