NARODNA SKUPŠTINA RS IZGLASALA: Usvojene zakonske izmjene o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika, ali i zaključci o Ustavnom sudu BiH

Izmjenom ovog zakona briše se odredba koja propisuje da će se u Službenom glasniku RS objavljivati propisi i drugi akti koje donosi visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu.

  • Vijesti

  • 21. Jun. 2023  

  • 3

Zastupnici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su danas izmjene Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS, po hitnom postupku, s ciljem ukidanja obaveze objavljivanja akata koje donese visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, prenosi Faktor.

U skupštinsku proceduru uputili su ga zastupnici u Narodnoj skupštini RS.

Izmjenom ovog zakona briše se odredba koja propisuje da će se u Službenom glasniku RS objavljivati propisi i drugi akti koje donosi visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu.

Predlagač Zakona je obrazlažući razloge za donošenje, naveo da – "s obzirom na to da Christian Schmidt nije imenovan u skladu sa članom 1. stav 2. Aneksa 10 Općeg okvirnog sporazuma o miru, koji predviđa, između ostalog, da visoki predstavnik treba biti imenovan u skladu sa relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, ne može se smatrati visokim predstavnikom u BiH, te se predlaže da se propisi i drugi akti koje donosi ne objavljuju u Službenom glasniku".

Osim toga danas je u NSRS-u usvojeno i niz zaključaka koji se odnose na Ustavni sud BiH, a u vezi sa njihovom posljednjom odlukom.

Tim povodom je juče organizovan sastanak kod predsjednika RS-a Milorada Dodika u Banjoj Luci, kojem su prisustvovali predsjednici stranaka vladajuće većine, a nije bilo predstavnika opozicije.

Usvojeni su sljedeći zaključci:

1. Republika Srpska je opredjeljena za potpuno poštovanje i dosljedno primjenjivanje Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, kojim se nedvosmisleno prihvata, potvrđuje i garantuje njen ustavnopravni položaj, kao jednog od dva entiteta u sastavu BiH.

2. Osuđujemo neustavno djelovanje Ustavnog suda BiH, kojim se erodira ustavnopravna pozicija Republike Srpske, a posljedično i ustavna pozicija BiH i svih njenih građana.

3. Ukoliko Ustavni sud BiH nastavi svoje neustavno djelovanje Narodna skupština Republike Srpske će biti primorana da donosi odgovarajuće zakone kojim se takvo postupanje neutrališe.

4. Tražimo od svih predstavnika Republike Srpske u institucijama BiH da iniciraju postupak donošenja Zakona o Ustavnom sudu BiH kojim će se regulisati pitanja organizacije Ustavnog suda, postupka pred tim sudom i pravno dejstvo njegovih odluka i da iniciraju postupak donošenja Zakona o izboru troje sudija koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, kojim će se propisati da najmanje jednog sudiju bira Narodna skupština Republike Srpske.

5. Ukoliko se Parlamentarna skupština BiH ogluši o zahtjeve predstavnika Republike Srpske da se pristupi usvajanju Zakona o Ustavnom sudu BiH i Zakona o izboru sudija koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, pozivamo sve predstavnike Republike Srpske da se povuku iz njihovog rada dok se ovi zakoni ne usvoje.

6. Zadužuje se Vlada Republike Srpske i Ministarstvo pravde Republike Srpske da pripreme Nacrt zakona o Ustavnom sudu BiH, sa posebnim osvrtom na izbor sudija koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, koji će poslužiti predstavnicima Republike Srpske u institucijama BiH kao osnove za pokretanje postupka njihovog usvajanja.

7. Pozivamo Ustavni sud BiH da ukine svoju odluku o brisanju člana 39. Pravila Ustavnog suda BiH ("Službeni glasnik BiH”, broj 94/14).

Zadužuje se Vlada Republike Srpske i Ministarstvo pravde Republike Srpske da pripreme Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske i da ga upute u skupštinsku proceduru ukoliko se nastavi neustavno djelovanje Ustavnog suda BiH. Ovim zakonom se treba riješiti i pitanje pravne zaštite lica koja bi bila izložena eventualnom krivičnom gonjenju zbog neprimjenjivanja odluka Ustavnog suda BiH.

8. Pozivamo Ustavni sud Republike Srpske da obavijesti najviše ustavne organe Republike Srpske o problemu neustavnog djelovanja Ustavnog suda BiH i da pripremi mišljenja i prijedloge za donošenje potrebnih zakona i za preduzimanje drugih mjera radi osiguranja ustavnosti i zakonitosti i zaštite sloboda i prava građana.

9. Ovi zaključci će biti upućeni Predsjedniku, Vladi i Ustavnom sudu Republike Srpske, Parlamentarnoj skupštini, Predsjedništvu, Vijeću ministara i Ustavnom sudu BiH i predstavnicima Republike Srpske u institucijama Bosne i Hercegovine.

10. Ovi zaključci stupaju na snagu narednog dana od dana donošenja, odnosno od sutra.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...