HISTORIJA PRIGOŽINOVOG WAGNERA: Od kateringa u Kremlju do pobune protiv ruske vlasti

Wagnerova grupa, koju čine uglavnom osuđenici, slala je trupe izvan Ukrajine u razne sukobe na Bliskom istoku i u Africi, uključujući i građanski rat u Siriji.

  • Svijet

  • 24. Jun. 2023  

  • 0

Privatna vojna grupa Wagner, koja je pokrenula pobunu protiv ruske administracije nakon optužbi da je ruska vojska organizirala napad, od svog osnutka istakla se u prvi plan svojom ulogom u kriznim područjima od Afrike do Bliskog istoka.

Grupa Wagner, zaštitarska kompanija u vlasništvu bogatog biznismena Jevgenija Prigožina i bivšeg ruskog obavještajca Dmitrija Utkina, prozvanog “šef”, jer je njegova kompanija opskrbljivala hranom (katering) kremljsku palaču, osnovana je 2014. kako bi podržala separatiste koje podržava Rusija u sukobu u Donbasu.

Wagnerova grupa, koju čine uglavnom osuđenici, slala je trupe izvan Ukrajine u razne sukobe na Bliskom istoku i u Africi, uključujući i građanski rat u Siriji.

Britanska obavještajna služba navodi da je broj Wagnerovih trupa aktivnih u Ukrajini oko 50.000, što čini četvrtinu ukupne snage Rusije.

Wagner je igrao važnu ulogu u stjecanju kontrole nad dijelovima Ukrajine, a optužen je za činjenje “ratnih zločina” i kršenje ljudskih prava.

Wagnera, koji je tehnički prekršio ruske zakone učešćem u aktivnostima privatnih vojnih kompanija (PMC), Sjedinjene Američke Države također smatraju “važnom transnacionalnom kriminalnom organizacijom”.

Svijet upoznao Wagner tokom aneksije Krima

Wagner, tajna organizacija koja djeluje u Africi i na Bliskom istoku, kada je osnovana 2014. i za koju se smatralo da ima oko 5.000 boraca, od tada je značajno porasla.

Wagner, koji je prvi put bio uključen u ukrajinsko-ruski sukob s ruskom ilegalnom aneksijom Krimskog poluotoka 2014., ovim se korakom “proslavio u svijetu”.

Nešto više od mjesec dana nakon početka rusko-ukrajinskog rata, Wagnerovi plaćenici raspoređeni su u Ukrajini 28. marta 2022.

Prema američkom Vijeću za nacionalnu sigurnost, iako je oko 80 posto pripadnika u Ukrajini regrutovano iz zatvora, navedeno je da je Wagnerova grupa bila učinkovita u ruskom zauzimanju grada Bahmuta, u istočnoj Ukrajini.

Koordinator za strateške komunikacije Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby izjavio je da je Wagner kupio oružje od Sjeverne Koreje za upotrebu u Ukrajini.

Djeluje od Afrike do Bliskog istoka

Wagner grupa danas djeluje u Maliju, Madagaskaru, Mozambiku, Sudanu, Burkini Faso, Libiji i Srednjoafričkoj Republici.

Izvan Ukrajine, Wagnerova grupa učestvovala je u regionalnim sukobima i također je djelovala u mnogim afričkim i bliskoistočnim zemljama gdje je Rusija proširila svoj utjecaj, piše u izvještajima Centra za borbu protiv terorizma Vojne akademije SAD-a u West Pointu.

Wagnerova grupa je 2015. godine poslala trupe da podrže Assadovu administraciju u sirijskom građanskom ratu.

Tu su i plaćenici povezani s Wagnerovom grupom, koja podržava snage Khalife Haftara, vođe oružanih snaga na istoku zemlje.

Za grupu Wagner, koja je pozvana da zaštiti rudnike dijamanata u Srednjoafričkoj Republici, smatra se da osigurava sigurnost rudnika zlata u Sudanu.

Malijska vlada koristi Wagnerovu grupu protiv naoružanih grupa u zemlji.

Catrina Doxsee iz Centra za strateške i međunarodne studije navodi da Wagner grupa osigurava prirodne resurse za financiranje zemalja koje su osjetljive na financijske kazne kao što su američke sankcije.

Napominjući da se Wagner bavio i iskopavanjem zlata i švercom, Doxsee je navela da je tim metodama pokušao umanjiti utjecaj zapadnih sankcija.

Optužbe za ratne zločine i kršenja ljudskih prava

Na dnevnom redu su i optužbe za ratne zločine i kršenja ljudskih prava Wagnerovih plaćenika koji djeluju u mnogim zemljama.

Bivši komandant koji je zatražio azil u Norveškoj nakon što je u januaru dezertirao iz plaćenika tvrdio je da je svjedočio ratnim zločinima u Ukrajini.

Ukrajinski tužutelji tvrde da su tri plaćenika Wagner grupe ubijala i mučila civile u blizini Kijeva u aprilu 2022. godine, zajedno s ruskim vojnicima.

Osim toga, njemačka obavještajna služba objavila je da su Wagnerovi plaćenici možda masakrirali civile u Buči u martu 2022.

Postoje dokazi da je grupa Wagner prekršila embargo Ujedinjenih naroda (UN) na oružje i “instalirala nagazne mine i improvizirane eksplozivne naprave u i oko libanonskog grada Tripolija ne uzimajući u obzir na sigurnost civila”, saopćio je Pentagon 2020.

UN i francuska vlada optužili su također Wagnerove plaćenike za silovanja i pljačke civila u Srednjoafričkoj Republici.

Napetosti s ruskim komandantima

Osnivač Wagnera Prigožin više je puta optuživao ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i čelnika vojske Valerija Gerasimova za “nesposobnost” i namjerno nedovoljno opskrbljivanje jedinica Wagnera koje se bore u Ukrajini.

Rusko ministarstvo odbrane anonimno je saopćilo da “dobrovoljne formacije” u Ukrajini moraju potpisati ugovore do kraja juna.

Ovaj potez je viđen kao pokušaj vlade da stekne veću kontrolu nad Wagnerom.

Osnivač Wagnera Prigožin optužio je u petak 23. juna rusku vojsku da je organizirala napad na Wagnerov kamp za obuku te zaprijetio odgovorom i dizanjem pobune protiv ruske adinistracije.

Federalna služba sigurnosti (FSB) otvorila je krivični postupak pod optužbom za “oružanu pobunu”. U saopćenju ruskog Ministarstva odbrane demantirane su tvrdnje da su Wagnerovi kampovi napadnuti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...