IJZ RS NAMJESTIO TENDER ZA NABAVKU TERENACA: Vasić ‘posao’ dao firmi "Guma M"

Tender, koji nije uvršten u plan javnih nabavki IJZ za 2023. godinu, procijenjen je na 78.000 KM bez PDV-a. U vrijeme kada se vozila na tržištu čekaju mjesecima, v.d. direktora IJZ RS Kostadin Vasić, zanimljivo, ponuđaču je ostavio tek 30 dana. Sve kasnije bilo je sklapanje puzli u unaprijed određenoj tenderskoj slici. „Guma M“, sigurna u svoje „sposobnosti“, jedina dostavlja ponudu i to samo 200 KM jeftiniju od procjene Instituta...

  • Vijesti

  • 25. Jun. 2023  

  • 1

Krivični postupak koji se, zbog milionskog tender-kriminala, vodi protiv bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislava Zeljkovića nije nauk novom rukovodstvu, tačnije, istini za volju, već osuđivanom Kostadinu Vasiću.

Očigledno ranije dogovoren posao sa firmom „Guma M“ ozvaničen je ugovorom za nabavku dva terenska vozila - 77.800 KM bez uračunatog PDV-a, piše portal Pratimo tendere.

Tender, koji nije uvršten u plan javnih nabavki IJZ za 2023. godinu, procijenjen je na 78.000 KM bez PDV-a i raspisan je 12. aprila, a rok za dostavu ponuda bio je 4. maj.

U zahtjevu je Vasić naveo:

alt

U vrijeme kada se vozila na tržištu čekaju mjesecima, vršilac dužnosti direktora je, zanimljivo, ponuđaču ostavio tek 30 dana.

Sve kasnije bilo je sklapanje puzli u unaprijed određenoj tenderskoj slici. "Guma M", sigurna u svoje „sposobnosti“, jedina dostavlja ponudu i to samo 200 KM jeftiniju od procjene Instituta.

alt

Monitori portala PratimoTendere pobrojali su nezakonitosti:

„Nabavka nije objavljena u planskim dokumentima u momentu monitoringa. Tehničke specifikacije u tenderskoj dokumentaciji ukazuju na to da postoji mogućnost diskriminacije ponuđača. U postupku je dostavljena samo jedna ponuda čija je vrijednost svega 200 KM niža od procijenjene vrijednosti.

Inače, ovo nije prvi ugovor za mostarskog auto-dilera. Institut mu plaća održavanje i servis vozila, a prethodni direktor Zeljković sa upravom „Gume M“ potpisivao je ugovore čiji predmet javnost nikada nije saznala.

Vasić se ni u jednoj tački svoje biografije ne dotiče zdravstva.

„Tokom rata je bio kriminalistički tehničar u CBS Zvornik, a potom se bavio ugostiteljstvom, kao vlasnik restorana u Zvorniku. Od 2003. godine bio je na funkciji direktora Kulturno-sportskog centra, gdje je ostao do 2006. godine kada je izabran u Narodnu Skupštinu, kao kadar SDS-a. Ovu partiju napustio 2018, kada prelazi u Ujedinjenu Srpsku“, pisali su mediji.

Tri puta je osuđivan za nasilničko ponašanje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...