VOJNI STRUČNJACI NAJAVLJUJU: „Nakon ovog što je rekao Putin, jasno je šta se sprema Prigožinu…“

"Možemo očekivati u dogledno vrijeme, pogotovo u slučaju da Ukrajinci donesu određene pozitivne pomake na bojišnici, suočavanje Putina s ljudima iz svoje okoline", rekao je analitičar. 

  • Svijet

  • 27. Jun. 2023  27. Jun. 2023

  • 1

Koji je bio cilj oružane pobune plaćeničke skupine Wagner? Kako se kriza u Rusiji razriješila? Je li pozicija Vladimira Putina poljuljana? Hoće li biti daljnjih napetosti u Rusiji? To su bile teme HTV-ove emisije Otvoreno.

Osvrćući se na Putinovo obraćanje javnosti iz kojeg moglo zaključiti da će organizatori Wagnerove pobune ipak biti procesuirani, bivši hrvatski ambasador u Rusiji Božo Kovačević rekao je do zaokreta došlo jer je Putin u međuvremenu vjerovatno konsolidirao vlast.

"Pretpostavljam da će Putin ovo objasniti kao potez koji on kao predsjednik države mora poduzeti, da je neovisno tijelo državni odvjetnik podnio optužni prijedlog i da će sve biti riješeno po zakonu, rekao je Kovačević.

Stručnjak za geostrategiju Gordan Akrap rekao je da ga Putinov obrat ne iznenađuje jer nije bilo šanse da ruska državna administracija dozvoli da oni koji su pokrenuli pokušaj vojnog udara prođu nekažnjeno - kako to ne bi nekome drugome palo na pamet.

"Ovo je praktički pokušaj jačanja Putina samog sebe, njegove pozicije unutar Rusije, samo je pitanje koliko će to učinkovito završiti. Naime, sasvim sigurno će doći do daljnje destabilizacije i do pokušaja određenih krugova unutar grupe Wagner, pod uvjetom da sigurnosni sustav Rusije nije našao odgovarajuću zamjenu za (šefa Wagnera Jevgenija) Prigožina, koji će nastaviti voditi bar one neke dijelove Wagnera koji će biti integrirani unutar sastava ruskih oružanih snaga", rekao je Akrap.

"Prigožinu se jako loše piše. Bliži mu se kraj, u svakom smislu"

Vojni analitičar Marinko Ogorec kaže da se Prigožinu ne piše dobro.

"Nakon ovoga što smo čuli, očito mu je itekako loša pozicija", rekao je.

"Mislim da se Prigožinu, kratko rečeno, bliži kraj, po svim pitanjima", dodao je Ogorec.

"I život mu je u opasnosti, rekao je, ističući kako je oružana pobuna vrlo ozbiljno nedjelo koje se kažnjava izuzetno radikalno", kazao je. 

"Možemo očekivati suočavanje Putina s ljudima iz svoje okoline"

Akrap je rekao da je Putin koliko-toliko stabilizirao vlast, ali da ni njemu ovo nije dobro došlo te da su mu autoritet, snaga i moć na putu ozbiljnog zalaska.

"Možemo očekivati u dogledno vrijeme, pogotovo u slučaju da Ukrajinci donesu određene pozitivne pomake na bojišnici, suočavanje Putina s ljudima iz svoje okoline", rekao je analitičar. 

Ogorec je rekao da je sklanjanje vagnerovaca u Bjelorusiju otprilike kao da sklonite ovce u vučju jazbinu - oni će biti izručeni i bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko poslušno će postupiti po nalogu svog "starijeg brata" Putina, rekao je.

Kovačević: Zapadu draži Putin nego Prigožin

Kovačević je rekao da je već po reakcijama europskih političara, pa i nekim izjavama predstavnika SAD-a jasno da se oni boje raspada Rusije.

"A taj strah je izazvan ponajprije neizvjesnošću u pogledu toga tko će kontrolirati nuklearno oružje. Tako da se čini da Zapad neće poduzeti ništa što bi moglo dovesti do raspada Rusije", rekao je Kovačević, dodajući da je Zapadu kao sugovornik očito draži koliko-toliko racionalni Putin nego neko s jasnom kriminalnom poviješću i namjerama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...