USPON I PAD PRIGOŽINA: "Nakon pobune se zaključao u sobu, a Putin mu se nije htio ni javiti na pozive..."

Šef Wagnera i ”Putinov kuhar”, kako su ga nazivali ruski mediji, izašao je u javnost tek prije koju sedmicu, nakon što je njegova grupa krajem juna izvela kratku pobunu protiv Kremlja.

  • Svijet

  • 23. Avg. 2023  

  • 0

Jevgenij Prigožin, čelnik Wagnera i bliski saradnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, ove je srijede bio u avionu koji se srušio u Rusiji.

Ove informacije potvrdila je ruska Savezna agencija za vazdušni promet, dodajući kako je poginulo ukupno deset osoba, a neslužbeno se saznaje kako su među njima i neki njegovi bliski saradnici iz Wagnera.

Šef Wagnera i ”Putinov kuhar”, kako su ga nazivali ruski mediji, izašao je u javnost tek prije koju sedmicu, nakon što je njegova grupa krajem juna izvela kratku pobunu protiv Kremlja. Wagnerovci su tada na nekoliko sati zauzeli Rostov na Donu, nakon čega su krenuli prema Moskvi, no cijela ”operacija” ubrzo je zaustavljena te su wagnerovci sa svojim čelnikom otišli u Bjelorusiju.

Što se tiče Prigožinovog izlaska u javnost, ovog je ponedjeljka objavljena snimka koja je navodno nastala u Africi, a u kojoj je on bio odjeven u maskirnoj uniformi s puškom u rukama, na kojoj je poručio kako ”Wagner čini Rusiju još većom na svim kontinentima, a Afriku slobodnijom”.

Inače, Prigožin je u svom rodnom gradu Lenjingradu prodavao hrenovke na ulici, a nakon boravka u zatvoru devet godina postao je i vlasnik restorana u Sankt Petersburgu kojeg je Putin često posjećivao. Njegov uspon bio je strelovit, tvrdili su ranije stručnjaci, a 2014. godine osnovao je Wagner grupu kako bi podržao ruske separatiste u nastojanjima da preuzmu kontrolu nad Donbasom.

Nedavno je objavljena snimka racije iz Prigožinove luksuzne vile u Sankt Petersburgu koje usu iznenadile javnost jer su unutra pronađeni brojni neobični predmeti, među kojima su i perike, malj i oružje. Osim toga, pronađene su i zlatne poluge, kao i navodno uokvirena fotografija odsječene glave neprijatelja.

Nakon pobune postao meta

Unatoč velikim ambicijama koje je pokazivao posljednjih godina, izgleda da je Prigožinov pad krenuo s pobunom protiv Wagnera. Naime, ubrzo nakon pobune Prigožin je otputovao u Minsk, a šef američke obavještajne službe kasnije je izvijestio kako je bio zatvoren u hotelskoj sobi bez prozora kako bi izbjegao atentat.

Bilo je nekoliko pojedinaca iz ruskog entiteta koji su se sukobili s Putinom u posljednjih godinu i pol, koji su misteriozno pali kroz prozore petog, šestog ili sedmog sprata – rekao je tada Mark Walker, dodajući kako je poduzimao sve kako bi izbjegao ”nezgodan kraj”, dok su izvori bliski Kremlju tvrdili kako je pokušao i nazvati Putina, no bezuspješno.

Izvori su također tvrdili nakon pobune da je Prigožin vjerovatno shvatio da je ‘otišao predaleko’ i da su mu šanse da još napreduje ‘male’.

Dok je Prigožin na početku svog pokušaja pobune tvrdio da mu se pola vojske spremno pridružiti, nije dobio nikakvu podršku drugih vojnika osim svojih. Nakon što je Kremlj shvatio da Prigožinov plan vjerovatno neće uspjeti, ponudili su mu izlaz kako bi izbjegao ‘krvavi sukob’. Tokom pregovora Putin je navodno oklijevao uopće surađivati s Prigožinom, izvještavali su tada mediji. Iako sada nije jasno je li avion bio oboren, kako se neslužbeno tvrdi, sada se brojni prisjećaju intervjua u kojem je Putin davno poručio kako jedinu stvar koju ne može oprostiti je – izdaja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...