NAKON PORAZA NA IZBORIMA: Predsjednik najveće opozicione partije u Grčkoj Aleksis Cipras podnio ostavku

Na parlamentarnim izborima koji su za vikend održani u Grčkoj, ubjedljivo je pobijedila Nova demokratija premijera Kirijakosa Micotakisa, dok je Ciprasova Siriza osvojila nešto manje od 18 odsto glasova.

  • Evropa

  • 29. Jun. 2023  

  • 0

Aleksis Cipras danas je podnio ostavku na mjesto lidera ljevičarske partije Siriza, objavio je Reuters, pozivajući se na neimenovani izvor.

Dodaje se da će se Cipras obratiti javnosti kasnije u toku dana.

Podsjetimo, na parlamentarnim izborima koji su za vikend održani u Grčkoj, ubjedljivo je pobijedila Nova demokratija premijera Kirijakosa Micotakisa, dok je Ciprasova Siriza osvojila nešto manje od 18 odsto glasova.

U obraćanju nakon poraza na izborima, Cipras je rekao da je "izborni rezultat negativan za tu stranku, ali i za društvo i za demokratiju".

Tada je odbacio spekulacije da bi mogao da se povuče sa čela najveće opozicione stranke, dodavši da će se staviti na raspolaganje sudu članova stranke, te da će u narednih nekoliko mjeseci biti sazvan kongres na kojem će biti odlučeno o njenoj sudbini.

„Za Sirizu je završen veliki i kreativni istorijski ciklus, na koji treba da budemo ponosni. Moramo, međutim, nastaviti neophodne rezove kako bi se uskoro otvorio novi, još perspektivniji ciklus“, poručio je Cipras.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...