CHRISTIAN SCHMIDT ISKORISTIO BONSKE OVLASTI: Ko ne bude poštovao odluke OHR-a prijeti mu do pet godina zatvora

Christian Schmidt danas je ponovo iskoristio Bonske ovlasti

  • Politika

  • 01. Jul. 2023  

  • 0

Visoki predstavnik Christian Schmidt danas je ponovo iskoristio Bonske ovlasti te donio odluke o sprečavanju stupanja na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH i izmjenama Krivičnog zakona BiH, javlja Raport.ba.

Najzanimljivija izmjena Krivičnog zakona, koji je donio OHR (Ured visokog predstavnika), odnosu se na procesuiranje neprovođenja odluka visokog predstavnika, za šta je predviđena kazna do pet godina zatvora.

Prema Schmidtovoj odluci, iza članka 203. Krivičnog zakona dodaje se novi članak 203.a koji glasi:

“Neprovođenje odluka visokog predstavnika

(1) Službena osoba u instituciji Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, odnosno kantona, grada ili općine ili mjesne zajednice ili bilo koji oblik lokalne uprave i samouprave, odnosno odgovorna osoba, koja ne primjenjuje, provodi, ne izvršava ili na drugi način ne postupa po odluci Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, ili koja sprječava ili na drugi način opstruira njezinu primjenu.

Primjena, implementacija ili provedba, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

(2) Osoba iz stavka (1) kojoj je, direktno ili indirektno, naređeno da se ponaša na način iz stavka (1) ovoga članka, a osjećala se primoranom postupiti po takvoj naredbi kako ne bi izgubila sredstva za život ili ne biti izložen zlostavljanju na radu, ali je nadređenog obavijestio da bi takvim radnjama moglo biti počinjeno kazneno djelo, može se blaže kazniti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...