RIGOROZNO: Ukoliko u ovoj europskoj zemlji napravite i najmanji prometni prekršaj, u velikim ste problemima…

Telefoniranje za volanom, prolazak kroz crveno svjetlo na semaforu, prebrza vožnja ili ignoriranje sigurnosnog pojasa kažnjavaju se jednako strogo

  • Auto

  • 04. Jul. 2023  

  • 0

U Italiji bi od jeseni na snazi mogle biti rigoroznije kazne za kršenje prometnih pravila. Talijansko Vijeće ministara izdalo je uredbu koja u ekstremnim slučajevima može rezultirati oduzimanjem vozačke dozvole na više godina.

Prije svega, nova regulativa ima za cilj utjecati na vozače koji za volan sjednu pod utjecajem alkohola ili droga. La Repubblica piše da je planirana nulta tolerancija, koja će, ako je rezultat testa pozitivan, dovesti do trenutnog oduzimanja vozačke dozvole i zabrane vožnje do tri godine, čak i za one koji prvi put prekrše pravila.

Ponavljači bi trebali imati ugrađenu alkoholnu bravu u automobilu: prije svakog pokretanja motora vozač mora puhati u cijev. Ako je alkotest u dahu pozitivan, ne može voziti. Takvi sistemi također postoje u Švedskoj i Francuskoj.

Telefoniranje za volanom, prolazak kroz crveno svjetlo na semaforu, prebrza vožnja ili ignoriranje sigurnosnog pojasa kažnjavaju se jednako strogo – umjesto samo novčane kazne moguća je zabrana upravljanja vozilom od sedam do petnaest dana.
Maloljetnici koji voze bez dozvole i koji su uz to uhvaćeni pod utjecajem alkohola ili droga, vozački ispit mogu polagati tek s 24 godine umjesto sa 18 godina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...