ZLATKO MILETIĆ O SCHMIDTOVIM ODLUKAMA: "Žao mi je samo što nije smijenio Milorada Dodika, posebno onog momenta kada je dospio na američku crnu listu"

Miletić ističe da se Dodik mora smiriti i da ovo što radi, pozivajući na secesionizam, može Bih odvesti u velike probleme.

  • Politika

  • 05. Jul. 2023  05. Jul. 2023

  • 0

Prošle sedmice pisao je visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu te od njega zatražio "zaštitu Ustava Bosne i Hercegovine i Općeg mirovnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini" nakon odluke NSRS da neće poštovati odluke Ustavnog suda. Schmidt je reagovao par dana kasnije, a N1 je sada delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Zlatka Miletića pitao da li je zadovoljan reakcijom.

Kaže kako je u prvom trenutku reagovao emocionalno, ali je, kaže Miletić, sadržaj poruke ostao isti.

"Jeste ispunio očekivanja jednim djelom u smislu preciziranja zakona i metodologiju kako će tužioci raditi, ali mi je žao što nije smijenio Milorada Dodika i posebno onda kada je dospio na crnu listu američke administracije. Vrijeđajući žrtve genocida koje je izgovorio, taj nasilnik je prošao nekažnjeno. Njemačka ima u zakonu i tretira to kao krivično djelo, vrijeđanje žrtava nacizma”, kaže Miletić.

Miletić ističe da se Dodik mora smiriti i da ovo što radi, pozivajući na secesionizam, može Bih odvesti u velike probleme.

“Današnje saopštenje parlamentaraca EU govori da mnogo zemlja misli da on mora biti uklonjen. Postoji i strah međunarodne zajednice do čega će dovesti takva odluka. On je svakako krivično odgovoran gdje ruši ustavni poredak i tako dalje. Ako nemamo tužiteljstvo da implementira odluku visokog predstavnika, o čemu mi onda pričamo”, pita se Miletić.

Dodaje kako iz RS spinuju javnost da je za ovakvu situaciju u BiH kriva međunarodna zajednica, ali da to nije sitina.

“Oni to rade u kontinuitetu i planirali su sruštiti Aneks 1 Dejtonskog ustava i da ovdje na budu snage EUFOR-a. Kada smo mi lobirali da onda dođe NATO umjesto EUFOR-a, oni su ostali pri tome da bude EUFOR. Rušili su Aneks 3 i izborni proces pa je visoki predstavnik reagovao. Pokušavali su da sruše Aneks 10 i poziciju visokog predstavnika na sjednici UN-a da umanje kredibilitet, pa su krenuli na Aneks 4 na Ustav BiH i to je postala glavna tema. Suština je razbijanje Bosne”, kaže.

Na pitanje o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH u RS Miletić kaže kako je to podrivanje BiH i da su nam i pored neophodne reforme Ustavnog suda koju traže iz EU, neophodne međunarodne sudije. “Sve dok su sudstvo, tužilaštvo, policijske strukture pod političkim uticajem nama su međunarodne sudije potrebne”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...