POTPUNI HAOS NA BBC-ju: Pogledajte šta je voditeljica uradila bivšem premijeru u programu uživo... (VIDEO)

Bennett je zatim, vidno ljutit, rekao:

  • Svijet

  • 07. Jul. 2023  07. Jul. 2023

  • 6

BBC se izvinio javnosti nakon što je jedna od njihovih voditeljica vijesti rekla da ‘izraelske snage rado ubijaju djecu‘. To je izjavila prilikom intervjua s bivšim premijerom te zemlje.

Anjana Gadgil je taj komentar izrekla u programu uživo, dok je razgovarala s Naftalijem Bennettom o vojnoj operaciji Jenin.

- Izraelska vojska ovo naziva vojnom operacijom, ali sada znamo da je to ubijanje mladih ljudi. Četvero ih je bilo mlađih od 18 godina. Je li to stvarno ono što je vojska namjeravala učiniti? Ubijati ljude od 16 do 18 godina?, rekla je u intervjuu u utorak navečer.

Bennet joj je odgovorio:

- Upravo suprotno. Zapravo, svih 11 mrtvih tamo su militanti. Činjenica da postoje tako mladi teroristi koji odluče uzeti oružje je njihova odgovornost.

Bennett je dodao da su mnogi od odgovornih za terorističke napade u kojima su prošle godine ubijeni deseci Izraelaca ili došli iz Jenina, ili su tamo bili obučavani.

- Jenin je postao centar terora. Svi Palestinci koji su ubijeni bili su teroristi, u ovom slučaju.

- Teroristi, ali djeca. Izraelske snage rado ubijaju djecu, rekla je Gadgil.

Bennett je zatim, vidno ljutit, rekao:

- Prilično je nevjerovatno da to kažete jer oni, teroristi, ubijaju nas.

Kada ju je upitao kako bi definirala naoružanu 17-godišnjakinju koja puca na njezinu porodicu, odgovorila mu je da su Ujedinjeni narodi definirali militante kao djecu.

Nakon što je Bennett ponovio pitanje, voditeljica mu je rekla da ne razgovaraju o tome i opisala izraelsku vojnu operaciju u Jeninu kao ciljani napad.

BBC je nakon tog razgovora primio nekoliko pritužbi.

- Iznesene pritužbe odnose se na konkretna pitanja u intervjuu o smrti mladih ljudi u izbjegličkom kampu Jenin. Ujedinjeni narodi su pokrenuli pitanje uticaja te operacije u Jeninu na djecu i mlade. Iako je ovo bila legitimna tema za ispitivanje u intervjuu, izvinjavamo se što jezik korišten tom prilikom nije bio dobro formuliran te je bio neprikladan, rekao je glasnogovornik BBC-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...