GOTOVO SVI PRAVIMO VELIKU GREŠKU: Policija ne prašta, evo koliko dugo nakon čašice alkohola ne bi ste smjeli sjesti za volan…

Uz visoke kazne koje prate vožnju pod utjecajem droga i alkohola, definitivno trebate razmisliti o šteti koju možete nanijeti sebi i drugima.

  • Auto

  • 07. Jul. 2023  

  • 0

Droge i alkohol dugo ostaju u organizmu pa morate biti svjesni da ih se može i otkriti premda vam se čini da ste se otrijeznili.

Prema podacima kojima raspolažu Američki centri za ovisnost (AAC), alkohol se u prosjeku u krvi zadržava do šest sati, u dahu od 12 do 24 sata, u mokraći od 12 do 24 sata. U slini također traje od 12 do 24 sata, a u kosi oko 90 dana.

Premda alkohol teče kroz probavni sistem, ne prolazi opsežnu probavu u probavnom traktu na isti način kao hrana. Kada uđe u gornji dio gastrointestinalnog trakta, značajan dio se apsorbira u krvotok kroz sluznicu želuca i tankog crijeva. Kada uđe u krvotok, prenosi se cijelim tijelom i putuje do mozga.

Nakon konzumiranja droga, ušmrkavanjem, pušenjem ili gutanjem, tijelo ih počinje razgrađivati. Tokom procesa nastaju metaboliti ili nusproizvodi koji mogu egzistirati u tijelu dugo nakon prvih učinaka. Upravo će ti ostaci biti otkriveni naknadnim testom na droge, koji će pokazati je li ispitanik tu drogu konzumirao ili nije.

Droga se otkriva u testovima sline, pa se kanabis identificira do četiri dana nakon konzumacije. Kokain u načelu nestaje nakon 24 sata, ali kod redovitih konzumenata može trajati i nekoliko dana. U međuvremenu, amfetamini i metamfetamini mogu se pronaći u slini do tri dana nakon gutanja. Kanabis se u krvi zadržava 14 dana, amfetamini 12 sati, kokain 48 sati, metamfetamini 37 sati i opijati 12 sati.

Uz visoke kazne koje prate vožnju pod utjecajem droga i alkohola, definitivno trebate razmisliti o šteti koju možete nanijeti sebi i drugima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...