KRVAVE BORBE U UKRAJINI: Zelenski ima dobre vijesti, ruski partizani spremaju nova iznenađenja, oglasila se zamjenica ministra odbrane...

Vlada u Kijevu kaže da nema nikakve veze s ovim napadima.

  • Evropa

  • 10. Jul. 2023  

  • 0

Legija Sloboda Rusije, paravojna dragovoljačka jedinica koja se bori protiv čelnika Kremlja Vladimira Putina, planira više operacija unutar Rusije, kazao je glasnogovornik jedinice Maksimilijan Andronikov za britanski list The Observer.

"U sljedećih mjesec dana bit će još iznenađenja", rekao je Andronikov dodajući da će to jedinici biti treća operacija. Nakon toga, rekao je, bit će četvrta i peta operacija. "Imamo ambiciozne planove. Želimo osloboditi sav naš teritorij", dodao je.

Legija Sloboda Rusije sastoji se od ruskih nacionalista koji se bore na strani Ukrajine u ratu koji je započeo 22. februara 2022. godine. U maju i junu borci iz legije, zajedno sa grupom pod nazivom Ruski dobrovoljački korpus, sudjelovali su u napadima u ruskoj pograničnoj regiji Belgorod blizu Ukrajine.

Prema ukrajinskim obavještajnim službama, takve operacije imaju za cilj oslobađanje područja od Putinovog režima. Vlada u Kijevu kaže da nema nikakve veze s ovim napadima.

Ukrajinske trupe nastavile su u nedjelju sa svojom kampanjom ponovnog zauzimanja područja pod ruskom kontrolom na jugoistoku, dok je predsjednik Volodimir Zelenski rekao da su snage njegove zemlje "preuzele inicijativu" nakon ranijeg usporavanja.

Ruski izvještaji kažu da su teške borbe zahvatile područja izvan istočnog grada Bahmuta, koji su zauzele ruske plaćeničke snage Wagnera u maju nakon višemjesečnih borbi. Čečenski vođa Ramzan Kadirov rekao je da je jedna od njegovih jedinica raspoređena u tom području.

Opremljena sve sofisticiranijim zapadnim oružjem nakon više od 500 dana rata, Ukrajina je pokrenula očekivanu protuofenzivu koja se do sada usredotočila na zauzimanje niza sela na jugozapadu. Ukrajinske snage također pokušavaju ponovno zauzeti područja oko Bahmuta.

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane, Hanna Maliar, pišući u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, rekla je da su teške borbe bjesnile u dva područja na jugoistoku.

"Konsolidiramo naše dobitke u tim područjima", napisala je.

Ruske trupe, rekla je, brane Bahmut, dok su ukrajinske snage zabilježile "određeni napredak" na južnom krilu grada.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...