"ŽENE U CRNOM" U BEOGRADU OBILJEŽILE GODIŠNJICU GENOCIDA U SREBRENICI: Upućene snažne poruke; U Srbiji na djelu, ne samo kontinuitet poricanja već i državna politika negiranja genocida (FOTO)

Režim Slobodana Miloševića saučesnik je genocida pružanjem ogromne političke, vojne i logističko-finansijske pomoći Vojsci Republike Srpske - navodi se u njihovom saopćenju.

  • Regija

  • 10. Jul. 2023  10. Jul. 2023

  • 0

Povodom 28. godišnjice genocida u Srebrenici, nevladina organizacija "Žene u crnom" organizovala je stajanje u crnini i šutnju na Trgu Republike u Beogradu, glavnom gradu Srbije.

 Tom prilikom izvedena je scenska akcija "Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici".

Kako su navele "Žene u crnom", genocid u Srebrenici je najveći ratni zločin nakon Drugog svjetskog rata u Evropi.

alt

- Režim Slobodana Miloševića saučesnik je genocida pružanjem ogromne političke, vojne i logističko-finansijske pomoći Vojsci Republike Srpske - navodi se u njihovom saopćenju.

Podsjetili su da je država Srbija prva i do sada jedina država na svijetu koja je presudom Međunarodnog suda pravde (2007.) proglašena odgovornom za kršenje Konvencije sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.

- U Haškom tribunalu je, van svake sumnje, dokazana individualna krivična odgovornost velikog broja pripadnika srpskih oružanih formacija i političkih institucija koje su djelovale u duhu ostvarenja teritorijalnog projekta Velike Srbije, a genocid u Srebrenici je dio tog projekta - navele su "Žene u crnom".

Istaknuto je da je u Srbiji na djelu, ne samo kontinuitet poricanja već i državna politika negiranja genocida koji je izvršen u Srebrenici.

- Presuda Haškog tribunala (31. maja 2023.) bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću potvrdila je direktno učešće srpskog režima u ratnim zločinima u Bosni i Hercegovini. Sramnim prešutkivanjem te presude aktuelni režim još jednom pokazuje potpuni izostanak odgovornosti i dodatno vrijeđa žrtve. Murali koji slave ratnog zločinca Ratka Mladića, osuđenog za genocid u Srebrenici, i dalje se nalaze širom Srbije. Time se režim potpuno razotkrio - ni do sada nikada nije osuđivao ratne zločince, a sad ih otvoreno podržava i štiti - navode "Žene u crnom".

alt

"Žene u crnom" su poručile da traže:

- Da se prizna genocid u Srebrenici, prvenstveno kao poštovanje dostojanstva žrtava, a ne samo kao jedan od preduvjet na putu Srbije ka pristupanju Evropskoj uniji, da predsjednik i svi drugi predstavnici/e države prestanu sa negiranjem genocida i svih drugih ratnih zločina u Bosni i Hercegovini i šire, da se negiranja genocida i svih zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina kvalifikuje kao krivično djelo, da se 11. juli proglasi Danom sjećanja na genocid u Srebrenici, da se uklone murali koji slave ratnog zločinca Ratka Mladića, da država Srbija odustane od politike izazivanja regionalne nestabilnosti miješanjem u unutrašnja pitanja susjednih država, prije svega Bosne i Hercegovine.

U skladu sa politikom solidarnosti i odgovornosti, "Žene u crnom" će 11. jula učestvovati u komemoraciji/dženazi u Potočarima/Srebrenici, gdje će, zajedno sa porodicama žrtava srebreničkog genocida, prisustvovati ukopu posmrtnih ostataka žrtava.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...