NOVA STUDIJA OTKRIVA: Ovaj vitamin ima iznenađujući učinak na naše zdravlje, evo šta trebate znati…

Novo istraživanje otkrilo da "dim" postoji, naredna istraživanja će utvrditi ima li i "vatre".

  • Zdravlje

  • 11. Jul. 2023  

  • 0

Uzimanje dodataka vitamina D uz zdravu prehranu može smanjiti rizik od srčanog udara, pokazalo je nedavno istraživanje. Iako nova otkrića ne uspostavljaju konačnu uzročno-posljedičnu vezu, ona pružaju dragocjene uvide u povezanost između vitamina D i kardiovaskularnog zdravlja.

Novo istraživanje provela je epidemiologinja Rachel Neale s QIMR Berghofer instituta za medicinska istraživanja u Australiji, a riječ je o drugom po veličini istraživanju te vrste koje istražuje utjecaj dodataka vitamina D na rizik od kardiovaskularnih bolesti. Istraživanje je uključilo 21.302 pacijenata u dobi između 60 i 84 godine, čime je dobiven značajan uzorak za daljnju analizu.

Šta je istraživanje pokazalo?

Naše je ispitivanje otkrilo da dodatak vitamina D može smanjiti rizik od velikih kardiovaskularnih događaja, a zaštitni bi učinak mogao biti izraženiji kod onih koji uzimaju statine i druge lijekove za srčana oboljenja. To sugerira da su potrebna daljnja istraživanja, objašnjava Neale.

Sudionici u studiji dobivali su ili dodatak vitamina D ili placebo u razdoblju do pet godina. Na kraju ispitivanja približno 80 posto onih u skupini vitamina D nastavilo je uzimati dodatke prehrani.

19 posto manja stopa srčanog udara

Rezultati su pokazali da je među grupom koja je primala vitamin D, 6 posto doživjelo veliki kardiovaskularni događaj, u usporedbi sa 6,6 posto u skupini koja je primala placebo. Konkretno, stopa srčanih udara bila je 19 posto manja u skupini koja je primala vitamin D, iako nije bilo značajne razlike u stopi moždanih udara.

Zanimljivo je da je studija otkrila da su pojedinci koji su uzimali statine ili druge lijekove za zdravlje srca imali veću korist od dodataka vitamina D na početku ispitivanja. Neale sugerira da to otkriće može ukazivati na veći rizik među tom grupom u početku, što dopušta više prostora za poboljšanje.

Svakako treba potražiti savjet liječnika

Međutim, važno je napomenuti da se pojedinci, osobito stariji ljudi s postojećim bolestima, trebaju posavjetovati s liječnikom prije nego što razmotre uzimanje vitamina D kao dodatka za zdravlje srca.

Za one koji su zainteresirani za prirodno povećanje razine vitamina D, preporučuju se sunčeva svjetlost i hrana kao što su masna riba i žumanjci jaja.

Novo istraživanje otkrilo da "dim" postoji, naredna istraživanja će utvrditi ima li i "vatre"

Dok prethodna randomizirana kontrolirana ispitivanja nisu otkrila da je uzimanje dodataka prehrani korisno za ovaj ishod, rezultati ispitivanja D-Health sugeriraju da je prerano reći da suplementacija vitaminom D ne mijenja rizik, naglašava Neale.

Studija, objavljena u časopisu BMJ, poziva na daljnja istraživanja kako bi se dublje istražio odnos između suplementacije vitaminom D i kardiovaskularnog zdravlja, piše Science Alert.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...