VOJNI ANALITIČAR NEDŽAD AHATOVIĆ: "NATO će pratiti situaciju preko svoga štaba u Sarajevu, aktivnosti će ići u pravcu jačanja sigurnosnih kapaciteta"

"Ukrajina može očekivati  je inteziviranje pomoći  koju NATO pruža Ukrajini..."

  • Mini market

  • 11. Jul. 2023  

  • 0

Lideri zemalja članica NATO-a na sastanku u Vilniusu poslaće "jasnu i pozitivnu poruku Ukrajini u perspektivi pridruživanja Alijansi.  31 saveznik se nada da će pokazati Rusiji da imaju odlučnost da dugoročno vojno podrže Ukrajinu. Oni stižu i sa dobrodošlicom nakon što je Turska odustala od prigovora na ulazak Švedske u Alijansu. Jedna od  tema je i  Bosna i Hercegovina, navodi FTV.

O  svemu ovome govorio je Nedžad Ahatović, vojno-politički ekspert. 

NATO samit koji počinje danas u glavnom gradu Litvanije, ocijenjen je kao jedan od najvažnijih za saveznike koji se nalaze pred velikim izazovima kako u Evropi tako i u Aziji. Naravno, glavno pitanje kada je riječ o Ukrajini jeste nastavak vojne pomoći ovoj zemlji, ali i stvaranje podloge za dalju saradnju sa Kijevom. Šta  može  očekivati  Ukrajina?

Ukrajina trenutno ne može postati članicom NATO-a zbog  toga  što  se  nalazi  u ratnom  stanju  sa svojim susjedom Rusijom  i  to bi povlačilo  aktivaciju  člana 5 ukoliko bi Ukrajina sad postala članica NATO-a  i onda bi  NATO   bio  u  ratu  faktički  sa rusijom što bi vodilo nekom globalnom  sukobu  sa  nesagledivim posljedicama. Zbog toga  se ta aktivnost izbjegava, ali  su  ta vrata  širom otvorena. Ono  što  Ukrajina može očekivati  je inteziviranje pomoći  koju NATO pruža Ukrajini.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pristao je da podrži nastojanja Švedske za pridruživanje NATO-u, što je potvrdio šef Alijanse Jens Stoltenberg. Američki predsjednik Džo Bajden pozdravio je odluku turskog predsjednika.  Hoće li  ova odluka  promjeniti  odnos Turske i  Rusije ?

Ne vjerujem  da će  se išta promjeniti na relaciji  Moskva –Turska. Tako to rade velike zemlje. Postave se određeni uslovi koji se moraju ispuniti kako bi  se imale određene beneficije. Turska i dalje ostaje jedina zemlja iz  NATO lagera  koja ima kakve take odnose  sa Rusijom .

Jedna od  tema je i  BiH.  Može li očekivati potvrda dogovora o paketu podrške od 30 miliona eura, kojim će se finansirati 12 projekata u oblastima kao što su sajber sigurnost, zračna medicinska evakuacija i jačanje vojne policije?

Mislim da neće se neka velika pažnja posvećivati našim političkim previranjima, ali da će  NATO  pratiti situaciju preko svog  NATO štaba u Sarajevu. Sve aktivnosti koje se budu provodile ići će  u pravcu jačanja sigurnosnih kapaciteta Bosne i Hercegovine. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...