"OVO JE VRLO VAŽNO": Znanstvenici možda napokon dokučili ulogu ključnog hormona u opakoj bolesti mozga...

-Ovo je važno, ali još ne znamo što to znači za liječenje, naglašava Schmitt-Ulms.

  • Zdravlje

  • 14. Jul. 2023  

  • 0

Novo istraživanje o hormonu somatostatinu ima potencijal preoblikovati znanstveno razumijevanje kako on utječe na Alzheimerovu bolest i njezin početni razvoj u mozgu.

Prethodne studije pokazale su da somatostatin stimulira proizvodnju neprilizina, enzima koji razgrađuje protein amiloid beta i koji stvara plakove koji oštećuju neurone kod pacijenata s Alzheimerovom bolešću.

"Ovo je vrlo važno"

Međutim, nova studija objavljena u časopisu Scientific Reports pokazuje da somatostatin izravno utječe na protein amiloid beta, sprječavajući transformaciju njegovog monomernog oblika u oligomere. Gerold Schmitt-Ulms, neuroznanstvenik sa Sveučilišta u Torontu, objašnjava da somatostatin ne sprječava nakupljanje proteina, već ga usporava.

Ovo je važno, ali još ne znamo što to znači za liječenje, naglašava Schmitt-Ulms.

Znanstvenici su proveli eksperimente na miševima i otkrili da su oni kojima nedostaje somatostatin imali opsežnije i gušće nakupljanje plaka na neuronima u mozgu, što je u suprotnosti s prethodnom teorijom da su razine ili aktivnost neprilizina utjecale na ovaj ishod. Iako je uloga somatostatina novim istraživanjem potvrđena, ona se razlikuje od početnih pretpostavki znanstvenika.

U prethodnoj studiji istog tima znanstvenika, somatostatin je primijećen kako se veže na protein amiloid beta u mozgu, posebno u svom oligomernom obliku i u trenutku početka molekulrnih veza.

Ovo daje uvid u to kako okolina mozga može pospješiti ili inhibirati stvaranje amiloidnih beta oligomera, objašnjava Schmitt-Ulms.

Izazov za liječenje

Razumijevanje kemijskih procesa koji se odvijaju na najmanjim razmjerima bit će ključno za razumijevanje načina nastajanja amiloid beta plakova i identificiranje potencijalnih strategija za zaustavljanje njihovog napredovanja.

Selektivno pojačavanje somatostatina kao opcije liječenja predstavlja izazov zbog njegove osjetljive ravnoteže u ljudskom tijelu. Unatoč tome, novo istraživanje otvara i nove puteve za istraživanje alternativnih pristupa pronalaženju lijeka za Alzheimerovu bolest.

Dokazi govore sami za sebe i mi ostajemo pri svojim zaključcima, ali podaci ne mogu odgovoriti što to znači za terapeutike, kaže Schmitt-Ulms, ističući važnost otkrića njegovog tima.

Na kraju napominje da somatostatin, jedna od prvih molekula biokemijski povezanih s Alzheimerovom bolešću, može igrati drugačiju ulogu od očekivane u ranim fazama bolesti, piše Science Alert.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...