NJIHOVA ODLUKA JE KONAČNA: Ustavni sud BiH odbio da raspravlja o članu koji je sporan za Milorada Dodika

Prihvaćen zahtjev sudije Zlatka Kneževića za odlazak u prijevremenu penziju

  • Vijesti

  • 14. Jul. 2023  

  • 1

 Ustavni sud Bosne i Hercegovine prihvatio je zahtjev sudije i potpredsjednika Ustavnog suda BiH Zlatka Kneževića za odlazak u prijevremenu penziju, potvrđeno je za RTRS. 

Istovremeno, odbijen je njegov zahtjev da se na dnevni red sjednice uvrsti rasprava o članu 39 Pravila o radu Ustavnog suda BiH, koji je ova pravosudna institucija obrisala.

Ovaj član je glasio da se sjednice ne mogu održavati bez plenuma, odnosno ako ne prisustvuju najmanje trojica sudija koje je izabrao Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH i najmanje jedan sudija kojeg je izabrala Narodna skupština Republike Srpske.

Podsjetimo, Narodna skupština RS usvojila je Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda, a kojim se nalaže da se sve dalje odluke i propisi Ustavnog suda BiH neće primjenjivati na teritoriji RS.

Predsjednik RS Miorad Dodik rekao je i da ovaj entitet imao vlastiti prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH.

“Iz njega izbacuju trojicu sudija Ustavnog suda koji su stranci. Republika Srpska bira trojicu, FBiH još šest. Imat će ukupno devet. Zakon će propisati da kvorum mora da podrazumijevaju učešće svih.

U odluci mora da bude jedan glas Srbina, Hrvata i Bošnjaka kako bi ona bila validna”, rekao je nedavno Dodik.

Njemu posebno smeta to što u Ustavnom sudu BiH nije moguće koristiti princip zaštite vitalnog interesa entiteta niti vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnih naroda, što se često zloupotrebljava u drugim institucijama.

Ustavni sud BiH tokom 13. i 14. jula održava svoju 136. plenarnu sjednicu u velikoj sali Ustavnog suda.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...